Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Noć u policijskom pritvoru

Vidošević odveden iz HGK, policija iz zgrade iznijela nekoliko umjetničkih slika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićen je predsjednik HGK Nadan Vidošević. Policija je pretresla njegov stan i ured u HGK, nakon čega je odveden u policijski pritvor gdje je i prenoćio.

Ovdje pročitajte reakcije na uhićenje Nadana Vidoševića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Treba joj reorganizacija Maras: Komora je dosad bila 'one man show' Slika nije dostupna Odveden s lisičinama na rukama Nadanu Vidoševiću određeno mjesec dana istražnog zatvora

Očekuje se da će danas Nadan Vidošević biti ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu.

22:55 - Vidoševića su odveli u pritvor, gdje je prenoćio, nakon čega ga najvjerojatnije očekuje ispitivanje, ali još nije jasno hoće li to biti obavljeno na Županijskom državnom odvjetništvu ili u prostorijama USKOK-a.

Novinar Nove TV Andrija Jarak sinoć je izvijestio da nije isključeno kako će biti izvršena premetačina još neke od Vidoševićevih nekretnina.

22:11 - Nakon što je dopunio svoj iskaz u tužiteljstvu Davor Komerički, suosumnjičenik u aferi Remorker, pušten je iz istražnog zatvora u Remetincu, potvrdili su njegovi odvjetnici. Komerički je istražiteljima dao iskaz nakon čega je zaključeno kako više nema razloga da se nad njim primjenjuje najstroža mjera osiguranja nazočnosti u postupku, izjavio je jedan od njegovih odvjetnika Janjko Grlić.

Na pitanje očekuju li da će Komerički biti pozivan u tužiteljstvo na davanje dodatnih iskaza, Grlić je kazao kako vjeruje da je njegov branjenik odgovorio na sva pitanja. Neslužbeno se doznaje da je upravo njegov iskaz Vidoševića povezao sa slučajem Remorker u kojem je, posredstvom tvrtki krunskog svjedoka Igora Premilovca, iz HGK izvučeno 32 milijuna kuna.

Komerički je uhićen sredinom listopada zajedno s Vidoševićevom suradnicom Zdenkom Peternel, za koju se sumnja da je od Komeričkog zatražila da joj pronađe tvrtke koje bi izdavale fiktivne račune, za što je on pak navodno angažirao Premilovca. Novac koji je Komora plaćala fiktivnim tvrtkama Premilovac je dizao preko austrijskog računa svoje češke tvrtke Remorker i umanjen za proviziju predavao Zdenki Peternel.

Iz ovog slučaja pokrenuta je i istraga za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta, također preko Premilovčevih tvrtki, a istragu je od zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva preuzeo USKOK.

20:40 - Vidoševića su policajci iza 20:40 sati izveli iz HGK. Na pitanje našeg novinara Andrije Jarka kamo ide samo se nasmijao. Navodno ga je policija odvela u PNUSKOK. Iz zgrade Komore policija je iznijela i nekoliko umjetničkih slika.

17:52 - Kako doznajemo, Vidošević je nakon pretresa napustio stan te otišao u Hrvatsku gospodarsku komoru. Na pitanje našeg novinara Andrije Jarka koji je njegov trenutni pravni status, Vidošević nije htio odgovoriti te je samo prošao. U HGK je ušao s dva policajca koja su ga držala pod ruku. Djeluje vrlo potišteno i sumorno.

17:17 - Ovaj slučaj vodi Županijsko državno odvjetništvo, što znači da Vidošević još uvijek nije osumnjičen za udruživanje u zločinačku grupu. Postoje četiri osobe Igor Premilovac čije je svjedočenje otvorilo cijelu ovu aferu Remorker, Davor Komerički i Zdenka Peternel, sad i Nadan Vidošević. Ukoliko USKOK procijeni da se radi o zločinačkoj grupi, slučaj će preuzeti USKOK.

Pretpostavlja se da će Vidoševića odvesti pritvorskom nadzorniku, a poslije toga na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo ili USKOK. Nije poznato kad bi se to moglo dogoditi, jer puno je nekretnina i poslovnih prostora koje se moraju pretresti. Kad završi pretres i izuzme se cjelokupna dokumentacija, onda će se u pravni korak dalje.

16:45 - Iz prostorija HGK izašao je jedan od istražitelj i iznio veću količinu dokumenata.

14:22 - Iz HGK-a su potvrdili da se provode istražne radnje nad Nadanom Vidoševićem i voditeljicom Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipom Mladinov.

'Sve organizacijske jedinice HGK funkcioniraju normalno i obavljaju planirane aktivnosti, unatoč istražnim radnjama koje se u ovom trenutku provode u Komori', stoji u priopćenju koje su poslali, te dodaju da će se Nadzorni i Upravni odbor HGK sastati sutra i donijeti 'odgovarajuće odluke'.

13:50 - 'Kraš d.d. i Uprava Kraša o cijelom su slučaju informirani isključivo iz medija te raspolažu s premalo informacija da bi mogli komentirati istragu koja je u tijeku, a koja se odnosi na drugi pravni subjekt', priopćili su iz Kraša nakon upita medija za komentar o uhićenju Vidoševića.

12:13 - Vidošević je još uvijek prisutan na pretresu stana. Doznajemo kako je Davor Komerički sinoć u 21:30 sati pušten iz pritvora. Pojavila su se nagađanja o uzročno posljedičnoj vezi tih dvaju policijskih postupanja.

11:43 - Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras komentirao je Vidoševićevo uhićenje. 'Svrha postojanja HGK već neko vrijeme nije Komora, nego sam Vidošević', rekao je. Cijelu njegovu reakciju pročitajte ovdje.

10:45 - Kako doznajemo Nadan Vidošević uhićen je jučer rano ujutro ispred Kraša.

10:03 - Prema prvim informacijama tužitelji su, čini se, uspjeli prikupiti  materijal kojim će pokušati dokazati da je na vrhu piramide isisavanja novca iz HGK bio najdugovječniji predsjednik te institucije.

10:01 - Uhićenje nisu željeli komentirati u Krašu, gdje je Vidošević bio predsjednik uprave, ali su najavili da će tijekom dana poslati priopćenje.

9:51 - Iz neoznačenog policijskog vozila ispred prostorija HGK izašlo je pet osoba, koje su ušle u HGK.

9:31 Procedura nakon uhićenja je sljedeća:

- zbog sumnje u Vidoševićevu umiješanost u aferu Remorker pretresat će se njegov stan i ured

- on sam će biti odveden u prostorije PNUSKOKA odakle će kasnije biti prevezen u USKOK u Gajevoj ulici u Zagrebu

- istražni sudac će tada odlučiti o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke

9:29 - 'Hrvatska gospodarska komora u istražnom je postupku kooperativna te surađuje s nadležnim tijelima. Za vrijeme trajanja istrage nismo u mogućnosti komentirati slučaj', priopćili su iz HGK.

9:15 - Nadan Vidošević 'u rukama' je policije, a nakon toga bit će sproveden u USKOK u Gajevu.

Uhićen Nadan Vidošević

Nakon izbijanja afere izvlačenja novca iz Hrvatske gospodarske komore, uhićen je Nadan Vidošević, doznajemo neslužbeno. Prema uobičajenoj proceduri u tijeku je pretres njegova stana i uredskih prostorija.

Podsjetimo, Zdenku Peternel, 'desnu ruku' Nadana Vidoševića, uhitili su u utorak 17.10.  zbog sumnje da je uz pomoć dvojice suosumnjičenika na temelju fiktivnih faktura iz HGK izvukla čak 32 milijuna kuna. Tada su privedeni i njezini navodni pomagači, Davor Komerički, koji je godinama surađivao s HGK, te profesor tjelesnog odgoja Igor Premilovac.

Nakon što su ispitani određen im je jednomjesečni istražni zatvor. Nadan Vidošević s uhićenom pročelnicom Zdenkom Peternel radio je godinama. Tada je na pitanje novinara je li, s obzirom da je riječ o njegovoj prvoj i bliskoj suradnici, moguće da ništa nije znao, odgovorio: 'Sve je moguće. Između ostaloga, kažu da muž zadnji dozna. Prema tome, sve je moguće, ali moramo i nešto drugo računati. Dok se nekome doista pravomoćno ne dokaže krivnja, ne možete ga smatrati krivim.'

Istražitelji sumnjaju da još 2005. godine s dvojicom pomagača sve osmislila i potpisivala. I to preko računa u 4 tvrtke, koje su s HGK potpisale ugovore o suradnji.

Njima su se slale fakture za nepostojeće marketinške usluge, koje na velikim projektima nisu odrađene. Na taj su način izvlačili novac, a HGK oštetili za više od 32 milijuna kuna. Radili su to, navodno, 6 godina.

>>Vidošević: Nadam se da ćemo iz ovoga izaći jači

Peternel je preko odvjetnika sve negirala. Branila se šutnjom, ali, kako kaže njezin odvjetnik Davorin Budin, pristup obrani bit će vrlo aktivan i to u pravcu dokazivanja da u konkretnom slučaju nije riječ o fiktivnim fakturama, nego im je prethodila usluga.

Novac se, sumnja se, uplaćivao na račun u inozemstvu. Dijelio se po dogovoru. Sve je ispričao jedan od osumnjičenih, koji se sada brani sa slobode. 'Hoće li ta istina, koju je on iznio i argumentirao, imati reflekse za daljnji tijek postupka, to ćemo vidjeti', kaže odvjetnik trećeosumnjičenog Branko Šerić.

Tri dana nakon uhićenja Peternel, uhićen je i Josip Sapunar, bivši financijski direktor HAC-a. USKOK-ovi istražitelji otrkili su kako trag iz HAC-a vodi do iste tvrtke na koju je uplaćivan novac i iz Hrvatske gospodarske komore. U 6 godina na njezin račun u Austriji navodno je sjelo više od 70 milijuna kuna. (V.Š./ I.D. / I.I./ T.V./Hina)

Nadan Vidošević rođen je 30.siječnja 1960. u Splitu. Završio je Ekonomski fakultet u Splitu, nakon čega se zaposlio kao referent u Dalmacijacementu, gdje 1990. preuzima funkciju generalnog direktora. Političkim aktivnostima počeo se baviti 1993. godine kada je imenovan splitsko-dalmatinskim županom, a zatim i zastupnikom u Županijskom domu Hrvatskog sabora. Iste godine je postao najmlađi ministar gospodarstva u ratnoj Vladi Nikice Valentića. 2009. kandidirao se za predsjednika države, a završio je na četvrtom mjestu. Na čelo Hrvatske gospodarske komore dolazi 1995. na kojem je i danas. Ujedno je bio i predsjednik uprave Kraša.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene