Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

PROIZVOĐAČI STRAHuju

Afera Agrokor: Što je s malim vjerovnicima, hoće li i njih država spašavati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 10 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava posluje s Agrokorom, a procjenjuje se da im je Agrokor dužan oko milijardu i pol kuna.

Unatoč velikom dugu, proizvođači voća, povrća, jaja, mlijeka i drugih poljoprivrednih proizvoda su pojedinačno - mali vjerovnici. Upravo zbog toga i strahuju da se sami bez pomoći države neće moći naplatiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konačna objava svih dugova Ključan tjedan za Agrokor: Najvažniji dio posla tek slijedi Slika nije dostupna 150 milijuna za stari dug Agrokor: Koordinacija proizvođača i dobavljača podržala novo zaduženje koncerna

Iskustvo o cijeloj situaciji Agrokora i što ona donosi za manjeg proizvođača čuli smo od jednog malog vjerovnika, Zdravka Crnčana iz Marijančanaca.

Zdravko Crnčan je proizvođač jaja koji Konzumu u prosjeku proda oko 2 milijuna jaja na godinu što čini trećinu njegove proizvodnje. Zdravko s pravom strahuje za svoja potraživanja te je na svojoj koži već iskusio stečaj jednog slavonskog trgovačkog lanca. "Ipak ne bih želio da prođem kao što sam prošao sa Biljemerkantom, Božom Omazićem, koji nam je ostao po prilici dužan preko 250 tisuća kuna. Ja se nadam da će ipak nas male, pošto nas ima dosta, da ne padnemo u nemilost, da će se država ili već netko, pobrinuti da se mi riješimo, a veliki se uvijek pobrinu za sebe."



Slična situacija je i s proizvođačima voća i povrća. Gotovo svu svoju proizvodnju voća i povrća Aleksandar Stambolija iz Donjeg Miholjca prodaje u Konzumu. Unatoč velikoj neizvjesnosti trenutne situacije za male proizvođače, on se ne miče iz plastenika. "Postoje agrotehnički rokovi koji se moraju poštovati. Proizvodnja ne može čekati rješenja što će se dogodit s Agrokorom. Ja vjerujem u najbolje i da će se to riješiti u najkraćem roku."

Osim malih vjerovnika probleme imaju i nešto veći vjerovnici o kojima ponovo ovise oni manji, što potvrđuje ozbiljnost cijele situacije koja se samo vrti u krug. Tako je u srijedu AgroFructusu, tvrtci preko koje 2 i pol tisuće hrvatskih poljoprivrednih proizvođača ulazi u Konzum, nakratko blokiran račun.

Denis Matijević iz AgroFructusa je komentirao situaciju te istaknuo da im je nakon svega poslovanje uistinu otežano, pogotovo zadnjih 30-ak dana pošto je Konzum njihov veliki partner.

Što izravno, što neizravno, s Agrokorom posluje nekoliko tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a za malog proizvođača svaka je nenaplaćena kuna korak bliže propasti.



Iz Hrvatske voćarske zajednice izjavu za NovuTV je dao i Stjepan Zorić. "Bojimo se da mali poljoprivrednici neće naplatiti svoja potraživanja i zaista podržavamo stav, brigu Vlade da se pokuša nešto učinit za male OPG-ove. Ova mala potraživanja koja su možda 100, 200 tisuća do 500 tisuća kuna, ona jesu možda mala u njihovim razmjerima, ali to je jako puno za naše jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo."

Na pitanje hoće li im država uistinu pomoći, od ministra poljoprivrede se ništa nije saznalo pošto je pred kamerom NoveTV pobjegao glavom bez obzira.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene