Obavijesti Video Pretražite Navigacija
150 milijuna za stari dug

Agrokor: Koordinacija proizvođača i dobavljača podržala novo zaduženje koncerna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U petak je održan sastanak Koordinacije proizvođača i dobavljača na kojem su predstavljeni detalji oko novog financiranja koncerna Agrokor, ukupno vrijednog 480 milijuna eura.

Predstavnici proizvođača i dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora upoznali su svoje kolege s detaljima financijskog aranžmana, objašnjavajući pritom razloge zašto su izvanrednom povjereniku Anti Ramljaku dali svoju suglasnost za novo zaduženje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Slika nije dostupna PROIZVOĐAČI STRAHuju Afera Agrokor: Što je s malim vjerovnicima, hoće li i njih država spašavati?

Najvažnija vijest za brojne dobavljače je da će 150 od ukupno 480 milijuna eura otići za isplatu starog duga. Malim obrtnicima i OPG-ovima bit će isplaćeno oko 30 milijuna eura starog duga najvjerojatnije već do kraja lipnja.

Odluka je to koju su solidarno i jednoglasno podržale sve velike tvrtke u Koordinaciji, a čime bi Agrokor u potpunosti namirio stara potraživanja prema malim proizvođačima, nakon čega oni prestaju biti vjerovnici koncerna.

Otprilike 120 milijuna eura novog kredita ide za isplatu robnih regresnih mjenica te robe isporučene prema klasičnim komercijalnim uvjetima prije dolaska izvanredne uprave. Očekivano, najviše govora na sastanku bilo je upravo o definiranju kriterija isplate starog duga te je glasovanjem usvojeno načelo proporcionalnosti, odnosno svakom će dobavljaču jednak postotak starog duga. Dobavljači očekuju da isplate prvih rata krenu već početkom sljedećeg tjedna.

Članovi Koordinacije su isto tako još jednom iskazali spremnost sudjelovati u punjenju Konzumovih polica i to robnim kreditom vrijednim 50 milijuna eura. Unatoč teškoj situaciji, još jednom su pokazali svoju odgovornost jer je uspješna priprema i odrađivanje ove ljetne sezone ključ za spas koncerna. Za robni kredit također će vrijediti roll-up princip te će se za svaku kunu u novoj robi ili usluzi, prebaciti kuna starog duga u osigurani dug, čime je djelomično ispunjen raniji zahtjev dobavljača za jednakim tretmanom njih i financijskih institucija.

U robnom kreditu mogu sudjelovati svi dobavljači i proizvođači koji to žele, dok će se količine robe operativno dogovarati s upravama kompanija iz sastava Agrokora.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene