Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeno započeo posjet Hu Jintaoa

250 kineskih tvrtki želi uložiti kapital u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko-kineskim poslovnim forumom danas je otpočeo službeni posjet predsjednika Narodne republike Kine Hu Jintaoa, u čijoj je pratnji i oko 250 kineskih gospodarstvenika.

Upravo činjenica da niz bilateralnih susreta s visokim kineskim izaslanstvom započinje poslovnim forumom govori o važnosti gospodarske suradnje dviju zemalja, kojoj će politika u ostalim susretima pokušati dati što veći poticaj, istaknuo je otvarajući skup predsjednik Republike Stjepan Mesić. Pozivajući kineske gospodarstvenike na ulaganje u Hrvatsku, Mesić je kao najbolje projekte za to izdvojio izgradnju nove zračne luke u Zagrebu te pomorske luke u Pločama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lekcija iz povijesti Mesić: 'Koji je to antifašizam što ga Karamarko brani od mrtvoga Tita?' Slika nije dostupna 'Dani balkanske ljubavi' Bandić: 'Antifašizam znači biti slobodan i biti čovjek'

'Mi ćemo s političke strane dati poticaj gospodarstvenicima, a zatim ćemo prepustiti Forum njima i njihovim konkretnim razgovorima. Time smo smjestili u pravi kontekst važnu komponentu naših bilateralnih odnosa", rekao je Mesić.

Podsjetio je i da gospodarske odnose dviju zemalja obilježava stalni porast robne razmjene, ali uz izraziti debalans na štetu Hrvatske. Naime, u prošloj je godini ukupna robna razmjena dviju zemalja iznosila 1,9 milijardi dolara, od čega se na hrvatskih izvoz odnosi tek nešto više od 35 milijuna dolara, a na uvoz iz Kine više od 1,88 milijardi dolara.

'Ne očekujem da bismo mogli našim izvozom preplaviti Kinu i takvo stanje dramatično i naglo promijeniti', rekao je Mesić te dodao da se ipak uz malo više ambicije, ustrajnosti i vizije neuravnoteženost trgovinske razmjene može početi smanjivati. Kazao je i da s kineske strane postoji interes za ulaganje u Hrvatsku te da se Hrvatska prema tome treba postaviti krajnje pozitivno. U kontekstu globalne krize te hrvatskog puta prema EU Mesić je pak kazao da orijentiranost na Europu i mjere štednje ne smiju ni u kojem slučaju biti prepreka daljnjem razvoju odnosa s Kinom, a kao jedan od najvažnijih koraka ka omogućavanju bolje suradnje i komunikacije naveo je liberalizaciju viznog režima.

Kina spremna pomoći u stabilizaciji svjetskog gospodarstva

Kineski predsjednik Hu Jintao Hrvatskoj je pak uputio poziv na povećanje međusobnog političkog povjerenja, na povećanje obujma međusobne trgovinske razmjene te proširenje područja suradnje dviju zemalja.

Istaknuo je i kako je Kina, kao vrlo veliko i značajno gospodarstvo, u suradnji s vladama svih ostalih zemalja svijeta, pa tako i Hrvatske, spremna pomoći u stabilizaciji i obnovi financijskom krizom pogođenog svjetskog gospodarstva.

Poslovni je forum uz predstavnike 250 kineskih kompanija okupio i gotovo 200-tinjak hrvatskih tvrtki, a nakon plenarnog dijela započet će individualni poslovni razgovori. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene