Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rekordni pad dionica na Wall Streetu, Dow Jones izgubio 778 bodova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dionice na Wall Streetu zabilježile su rekordni pad, uz najveći bodovni pad indeksa Dow Jones u povijesti s gotovo 778 bodova, nakon što je Predstavnički dom Kongresa odbacio vladin plan za sanaciju ugroženog financijskog sektora sa 700 milijardi dolara.

Prema preliminarnim izračunima, indeks Dow Jones pao je za 777,68 bodova, ili 6,98 posto, na 10365,45 bodova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odjeci Obamine pobjede Nagli oporavak američkih burzi Slika nije dostupna Nastavljena panika na Wall Streetu: Dow Jones pao za 500 bodova, ispod 10.000

Time je nadmašen pad od 684,81 bodova zabilježen 17. rujna 2001., prvog dana trgovanja nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna.

Širi indeks Standard & Poor's 500 pao je za 106,85 bodova, ili 8,81 posto, na 1106,42 bodova.

Tehnološki indeks Nasdaq pao je za 199,61 bodova, ili 9,14 posto, na 1983,73 boda. 

>> Kongres odbacio plan sanacije, SAD pred financijskim krahom?!

Na newyorškoj burzi prodaja dionica bilo je toliko intenzivna da su samo 162 dionice zabilježile rast vrijednosti, a 3.073 pad.

'Burza dionica je definitivno zatečena. Ako ste pratili vijesti tijekom vikenda, izgledalo je kao da je sporazum riješen. No novac je postao taocem političkog procesa', ocijenio je Drew Kanaly, predsjednik uprave investicijske tvrtke Kanaly Trust Company.

'To je veliko izneneđenje', rekao je za CNNMOney Jack Ablin, glavni broker banke Harris Private.

Dionice na Wall Streetu padale su od otvaranja ujutro, zbog neizvjesnosti oko kongresnog glasovanja o programu sanacije financijskog sektora, a kada je izviješteno da prijedlog zakona nije prihvaćen, Dow Jones je potonuo za nekoliko stotina bodova u roku od desetak minuta.

Iako će se nadopunjene verzija plana vjerojatno ponovo naći pred zastupnicima u Kongresu, ulagači strahuju da će učinci plana biti upitni, a cijeli proces razvučen, navodi u izvješću CNNMoney.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene