Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dalekovod zatražio promjenu suca

Turudić: U demokratskom društvu nije normalno da se jedna vlast miješa u drugu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljaju se polemike izazvane zaustavljanjem predstečajnog postupka tvrtke Dalekovod. Na potezu je Ustavni sud, gdje zahtjev suca Mislava Kolakušića s trgovačkog suda još nije stigao. Još uvijek nije jasno što to u zakonu o predstečajnoj nagodbi sudac smatra protuustavnim.

Tvrtka dalekovod pokušava se izboriti za nastavak predstečajnog postupka - od trgovačkog su suda tražili izuzeće suca u nadi da će novi čovjek imati više razumijevanja za njihovu tvrtku. O konačnoj sudbini vladinog zakona odlučivat će Ustavni sud, oni na svojem stolu već imaju tri zahtjeva za ocjenu ustavnosti istog zakona koje su podnijele privatne osobe. Zahtjev s Trgovačkog suda još nije stigao na Ustavni sud.

>> Linić uzvraća sucu: 'Ovo rješenje optužuje izvršnu vlast da se bavi kriminalom'

Pročitajte i ovo Policijska pratnja za Turudića - 3 slučaj turudić Potvrđeno Dnevniku Nove TV: I predsjednikov i premijerov ured izvještaj o mjesec dana staroj pucnjavi imali su - u isto vrijeme Slika nije dostupna Linićeva pobjeda Ustavni sud: Kolakušić nije ni smio podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti

Za privatne prijave ustavnom sudu rok ne postoji. Sudac može svoj zahtjev poslati kao privatna osoba ili ako ga podrži Trgovački sud ulazi i žurnu proceduru. Bude li tako Ustavni bi ga sud bez obzira na godišnje odmore mogao riješiti do kraja kolovoza.

I dok se rješavaju pravna pitanja vodi se i žestoka politička polemika. Ministru Liniću na optužbe kako suci nisu svete krave, stigao je žestok odgovor. 'Ta polemika niti je dobrodošla, niti je normalna. U demokratskom društvu nije normalno da se jedna vlast miješa u drugu. To nije civilizirano', kazao je Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda.

Tumačenje ministra Linića kako su u 84 slučaja suci primjenjivali zakon bez zamjerki mnoge je zaintrigiralo. Sudac Turudić je pojasnio kako je to moguće. 'To ne znači ništa u konkretnom slučaju. To se uvijek može učiniti, mi imamo zakon o kaznenom postupku koji se primjenjivao pune dvije godine prije nego je podnesen zakon o ocjeni ustavnosti', objasnio je.

Sudac Turudić, kao ni javnost, ne znaju što je zapravo sucu Trgovačkog suda zasmetalo u zakonu Slavka Linića i zbog čega ga želi dati na ocjenu ustavnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene