Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz HNB-a

'Potez Rohatinskog poruka je Vladi da ne radi dobro svoj posao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi kredit u vrijednosti 6,3 milijarde kuna koji je podigao guverner HNB-a Željko Rohatinski komentirala je i struka.

Ekonomski analitičar Luka Brkić kaže kako se radi o sasvim legalnom potezu središnje banke za koji nisu potrebne nikakve konzultacije niti dodatna dopuštenja. Ističe da se radi o uobičajenoj mjeri monetarne politike poznatoj svugdje u svijetu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Slika nije dostupna Dio oporbe smatra da novca ima 'Rohatinski je poručio Vladi da je nekompetentna'

Naglašava da se zadnji potez guvernera Rohatinskog može shvatiti na dva način. 'Prvi je onaj koji naglašava da su to sredstva za prerađivačku industriju i za turizam. Mjere isključivo namijenjene industriji govore da je ovo jasna poruka da bez ozbiljne prerađivačke industrije i bez ozbiljnih poboljšanja u realnom sektoru nije moguće riješiti probleme kao što su deficit na tekućem računu, nezaposlenost i nelikvidnost', tvrdi Brkić i ističe da je to jedna sasvim nova dimenzija.

Dodaje kako se, s druge strane, najnoviji potez guvernera Rohatinskog može doživjeti kao poruka da Vlada dobro ne radi svoj posao. 'Taj potez trebamo gledati  i u širem političkom kontekstu situacije u zemlji. To može biti poruka HNB-a da Vlada ne radi dobro posao u pogledu strukturnih reformi. Iako, kako smo u izbornoj godini, takve reforme bilo je teško za očekivati', ističe.

>> Rohatinski spašava gospodarstvo sa 6,3 milijardi kuna kredita

>> HNB spašava gospodarstvo: Banski dvori odgovorili Rohatinskom

'Ovo je dodatni pritisak na Vladu, uz onaj pritisak s ulice odnosno od prosvjeda i od inicijative s Pantovčaka. Svi ti pritisci imaju jedan smjer, a to je jasno reći da ovakva politika nije dobra za rast i razvoj zemlje i da je krajnje vrijeme da se legitimnost vlasti provjeri na izborima', kaže Brkić.

Naglašava kako je referendum oko ulaska u Europsku uniju dodatna stvar i kako bi bilo dobro da on bude nakon izbora jer se tako neće dogoditi da pitanje oko ulasku u EU bude pitanje o unutarnjoj politici.

Luka Brkić istakao je kako najnoviji potez guvernera Rohatinskog neće napraviti veliki zaokret. 'Nikakvi radikalni rezovi sada se neće dogoditi, a to ni nije zadatak HNB-a', tvrdi. Ističe kako su ekonomski problemi Hrvatske veliki i nerješivi preko noći. 'Kod nas je problem preuzimanje projekata u uvjetima velikog rizika, što domaćeg, a što svjetskog', objašnjava Luka Brkić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene