275008
275008
275008
275008
275008

Obrtnici i mali poduzetnici odsad lakše do bespovratnih poticaja

  • , 16.02.2013., 20:57
  • Autor:
  • komentara

Vlada je ove godine odlučila pojačati poticaje obrtnicima, malim poduzetncima, ali i onima koji tek trebaju krenuti u posao. Donosimo informacije o promjenama u dijeljenju bespovratnih poticaja.

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

Ove godine poduzetnici će dobiti dvostruko više novca za manji broj tvrtki. Cilj je zapravo da se jače potaknu oni koji imaju potencijal da tim novcem stvarno povećaju svoj posao i zaposle nove ljude, a ne da se poticaji troše na one koji taj novac neće pretočiti u bilo kakav rast ili napredak, već će njime samo plaćati dugove, kao što je dugo godina bio slučaj s brodogradnjom.

Također, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je da će onaj koji pošalje zahtjev za poticajima u roku od deset dana dobiti informaciju je li ušao u proces procjene, a za 30 dana će znati je li dobio poticaj ili ne.

Jučer su objavljeni prvi natječaji, a mi smo danas pitali obrtnike i one koji razvijaju mlade tvrtke kroz poduzetničke inkubatore što misle o novom sustavu poticaja.

>> 'Više obradive zemlje će za seljake značiti manji poticaj'

Željko Križek vodi jedan od najstarijih zagrebačkih zlatarskih obrta s 80-godišnjom tradicijom. Kaže da mu je financiraje kroz poticaje omogućilo da lakše širi posao i povećava proizvodnju. I ove godine će se prijaviti na natječaj. 'Do sada smo svaki poticaj ulagali u proizvodnju i u tehnologiju i time dizali našu vlastitu konkuretnost i prema Hrvatskoj i prema inozemstvu i nadamo se da će nam to i u budućnosti donijeti nove poslove i nova radna mjesta', kaže Križek.

Ove godine poticaji su namijenjeni i inkubatorima poduzetništva. Investitor Mihovil Barančić jedan je od osnivača zagrebačkog inkubatora. Kaže da su iznosi predviđeni za inkubatore dovoljni za njihovo poslovanje tijekom godine. 'Odustalo se od poticanja masovno poduzetničkih zona, više se koncentrirala priča na inkubatore, znači na ona mjesta na kojima su konkretni poduzetnici da se s njima može raditi i da ih se može podignuti na neki nivo', kaže Barančić.

Otvoreni su i prvi ovogodišnji javni pozivi. Za jačanje obrtnika 74 milijuna kuna, za mikro-obrt 11,5 milijuna, za početnike u poduzetništvu predviđeno je 5,7 milijuna te za poduzetničke inkubatore 24 milijuna kuna. Ukupno u cijeloj godini 730 milijuna. Svaki će prijavljeni projekt po kvaliteti bodovati dva neovisna ocjenjivača. '100 bodova će moguće biti dobiti u evaluaciji maksimalno. Tko ostvari 80 bodova, ostvarit će odmah pravo na potporu, bez obzira je li dobio 82 ili 84', kaže ministar Maras.

Novac iz poticaja također ima cilj prilagoditi poduzetnike uvjetima koji su im potrebni da bi povukli veliki novac iz europskih fondova.

Obećanje od 50 tisuća novih radnih mjesta s početka mandata ministra Marasa možda je bila malo preoptimistična procjena, no iz Marasovog ministarstva kažu da su već u prvoj godini ostvarili rezultate u zaustavljanju trenda zatvaranja obrta, tj. da je u prošloj godini više novih obrta otvoreno nego ih je zatvoreno.

U teoriji, male i srednje tvrtke mogu biti snažan generator rasta gospodarstva i zapošljavanja kao recimo u Njemačkoj koja ih snažno potiče i na njima temelji dobar dio svog rasta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.

Dnevnik.hr na Facebooku

 
 


DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se