Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska sve nekonkurentnija

'Ne smijemo se više zaduživati i trebamo strategiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Umjesto da smo sanirali krov koji prokišnjava, kupili smo lavor', zaključio je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Hrvatska konkurentnost u stalnom je padu, a poslodavci tvrde - nemamo strategiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mađarska preuzela predsjedništvo 'Strateški je važno ubrzati i završiti pregovore EU s Hrvatskom' Slika nije dostupna Predsjednik Josipović poručio 'Vijeće nacionalne sigurnosti nije raspravljalo o Sanaderu'

Bez zaokreta gospodarski oporavak neće se ubrzati, upozorava Nacionalno vijeće za konkurentnost. Hrvatskoj je potrebna strategija koju će podržavati sve političke opcije, a takve strategije za sada nema.

Predstavnici poslodavaca, nezadovoljni Vladinim rebalansom proračuna, poslušali su plan izlaska iz krize najjače oporbene stranke SDP-a, a planiraju sa svojim prijedlozima posjetiti sve političke stranke.

Konurentnost Hrvatske pada drastično za 16 mjesta u kratkom vremenu, dok neke zemlje u regiji rastu. Što treba učiniti da bi se gospodarstvo osnažilo?

Rekao bih da trebamo osnažiti gospodarstvo i društvo u cjelini. Mi smo od 2002. godine mjerili performanse hrvatskog gospodarstva i sada vidimo da se od tada neprestano ponavljaju isti razlozi koji dovode do problema. Imamo nisku učinkovitost javne uprave, previše rigidno radno gospodarstvo, davno smo detektirali da nam krov prokišnjava, a mi smo umjesto da ga saniramo, kupili lavor. 

Bili ste na razgovorima u SDP-u. Kako procjenjujete njihov gospodarski program? Nude li kvalitetnu alternativu?

To su uobičajeni susreti stranaka i poslodavaca, a imamo u planu sastanke i s HDZ-om, te sa ostalim strankama, baš kao što se redovito sastajemo i s Vladom. Želimo ukazati na nužne promjene politike te posebno naglasiti da se ne smijemo više zaduživati za isplatu plaća, eventualno se možemo zadužiti za nove projekte koji će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta.

U čemu su prednosti hrvatskog gospodarstva koje bi trebalo istaknuti?

Treba nam novi upravljački mehanizam, za ukupno društvo, mi smo sastavili i predstavljamo povelju o nacionalnom razvoju čiji su ciljevi postavljeni tek za 15 godina, jer ništa se ne može napraviti nabrzinu. Takvi su planovi dovoljno daleko da ne utječu na program jedne Vlade, te dovoljno daleko da smiju biti veoma ambiciozni. Želimo znatan porast BDP-a, smanjenu stopu nezaposlenosti i to značajno, povećanu proizvodnju, a za to nam u prvom redu treba strategija.

>> Šuker poručuje: Ne trebamo MMF, u Hrvatskoj nije kaos

>> 'Nekonkurentni smo zbog manjka strategije, ne recesije'

>> Kuštrak nakon sastanka s SDP-om: Obići ćemo sve stranke

Ima li Vlada Jadranke Kosor snage da pokrene promjene?

To će birači reći na slijedećim izborima, za sada vidimo da nismo napravili promjene, ali fokus treba biti pred nama u budućnosti i trebamo prestati s pogledima unatrag te poduzeti sve kako bi nam sutra bilo bolje.

Mislite li da Hrvatskoj trebaju prijevremeni izbori?

Ne znam, to će odlučiti političke stranke. Mi ćemo svim strankama predložiti platformu za gospodarsku strategiju i objasniti kakvi su naši planovi.

Smatrate li da je Hrvatskoj potreban MMF?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene