Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevelik deficit

MMF Hrvatskoj: Uvedite porez na nekretnine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni monetarni fond formirao je izvješće na temelju zaključaka svog sedmodnevnog posjeta Hrvatskoj i sastanaka s ministrima. Jedan od preporuka MMF-a je i ova - uvedite porez na nekretnine.

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda pod vodstvom Johannesa Wieganda provela je prvi tjedan u studenom u Zagrebu gdje su se susreli s ministrima Brankom Grčićem, Slavkom Linićem, Mirandom Mrsićem te guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem. Nakon posjete složili su preliminarno izvješće o stanju u hrvatskom gospodarstvu i financijama osvrnuvši se na četiri glavna područja - gospodarska perspektiva, fiskalna politika, politika monetarnog i financijskog sektora te strukturne reforme.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gorući problem Nezaposlenost mladih: Je li Europa izgubljena? Slika nije dostupna 'Atakiraju malog čovjeka' Karamarko: Vlada je doživjela debakl, najbolje bi bilo da se povuče

EKONOMSKA PERSPEKTIVA

MMF za 2013. godinu predviđa pad hrvatskog BDP-a za otprilike 0,75 % uslijed pada potrošnje i privatnih investicija. Inflacija je ublažena, ali nezaposlenost i dalje ostaje visoka.

Blagi oporavak prognozira se za 2014. godinu, ali i taj oporavak je, kažu u MMF-u, izložen riziku zbog kašnjenja strukturnih reformi koji otežavaju poslovno okruženje i smanjuju investicije.

Domaća potražnja oporavit će se kada se normalizira dug u privatnom sektoru, no kada će taj dug biti normaliziran još uvijek je upitno. Hrvatska će, kažu u MMF-u svoj puni potencijal moći dosegnuti tek ako pogura izvoz i postane primamljivija destinacija za investicije.

>> Prognoza Europske komisije: 2013. godina minusa, a oporavak slijedi...

FISKALNA POLITIKA

Vlada se, stoji u preliminarnom izvješću, bori s obuzdavanjem proračunskog deficita u 2013. godini koji će prema svemu sudeći doći do kritičnih 60 % BDP-a.

Hrvatska će za posljedicu imati ulazak u proceduru prekomjernog deficita od strane Europske komisije što bi trebalo pomoći u cjelokupnoj fiskalnoj politici.

MMF kaže kako bi se stanje moglo stabilizirati mirovinskom reformom, racionalizacijom sustava PDV-a i uvođenjem poreza na nekretnine.

POLITIKE MONETARNOG I FINANCIJSKOG SEKTORA

Središnja banka, kaže MMF, dobro održava likvidnost domaće valute.

STRUKTURNE REFORME

Vlada je napravila napredak ovim reformama, stoji u izvješću, ali se one moraju još dodatno pojačati. Istaknuli su uspjeh na polju olakšanog zapošljavanja od strane poslodavaca , smanjenje poticaja za prijevremeno umirovljenje, institut izvansudske nagodbe za nesolventne tvrtke.

Unatoč svemu tome, MMF predlaže nove korake ne bi li se ojačalo tržište rada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene