Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gorući problem

Nezaposlenost mladih: Je li Europa izgubljena?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stopa nezaposlenih među mladima jedan je od ključnih problema koji opterećuje većinu država u Europi.

Jedan od najvećih problema koji je velika ekonomska recesija donijela Europi je visoka stopa nezaposlenosti, posebice među mladom populacijom. S vremenom je za mlade od Španjolske do Grčke koji očajnički pokušavaju pronaći posao skovan i naziv izgubljena generacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nezadovoljstvo Otkazan sastanak dvojice premijera zbog pomalo neobičnog razloga: "Stavovi Grčke o tom pitanju dobro su poznati" Slika nije dostupna Krnji i nepotpuni podaci Draghi: Grčke su vlasti prije tri godine muljale o stanju ekonomije

Prema nedavno objavljenom izvješću Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), ne riješi li se ovaj gorući problem, izgubljena bi generacija mogla na neki način cijelu Europu pretvoriti u izgubljeni kontinent.

>> Evo koliko je mladih u Hrvatskoj stvarno nezaposleno

'Sve se više ljudi slaže da ćemo, ne riješi li se kronična nezaposlenost, vidjeti eskalaciju socijalnih nemira', rekao je S.D. Shibulal, jedan od stručnjaka koji je sudjelovao u izradi WEF-ovog izvješća. 'Ljudima, a pogotovo mladima, trebaju produktivna radna mjesta. U suprotnom će stope kriminala rasti, ekonomije će stagnirati, a socijalno će se tkivo rastakati', upozorio je Shibulal za Daily Telegraph.

U Španjolskoj opća stopa nezaposlenosti trenutno iznosi 26,6 posto, a u Grčkoj čak 27,6 posto. Unatoč tvrdnji da statistike mogu biti varljive, nezaposlenost mladih ponegdje, konkretno u Grčkoj, doseže i nevjerojatnih 75 posto.

'Generacija koja svoju karijeru pokušava započeti u potpunom beznađu sklonija je populizmu i ne stječe neke ključne vještine koje se obično stječu na početku radnog vijeka. To može ugroziti budućnost europskih integracija, s obzirom da su države s najvećom nezaposlenošću na europskoj periferiji', dodaje Shibulal.

Sa njim se slaže John Lipsky, koji je u jeku propasti grčkog gospodarstva bio vršitelj dužnosti šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). On vjeruje da će, čak i ako se krene s provedbom značajnijih reformi, situacija prvo biti još gora prije no što krene nabolje.

'U ovome trenutku na vidiku gotovo da nema nekog odlučujućeg poteza koji bi preokrenuo kretanja. Situacija je takva da svi znaju da je stanje loše i svi su zabrinuti za budućnost', kaže Lipsky, koji je također sudjelovao u izradi izvješća WEF-a.

Kao jednu od glavnih prepreka rješavanju nezaposlenosti mladih Lipsky navodi rigidno radno zakonodavstvo koje daje veća prava ljudima koji već imaju posao nego njihovim mladim kolegama koji tek pokušavaju ući na tržište rada.

'Svima znamo da će, ako poslodavac radniku može na jednostavniji način dati otkaz, isti taj poslodavac biti skloniji davanju prilike nekom novom radniku', dodao je Lipsky, priznajući da to ponekad može biti i okrutno ili bešćutno.

Ali, prema njemu, veća mobilnost radnika ključ je koji može mladima otvoriti vrata tržištu. U suprotnome, do daljnjega će se morati nositi s lošim ugovorima na temelju kojih dobivaju zaposlenje.

U spomenutom je izvješću WEF-a navedeno deset ključnih pitanja o kojima će se u svijetu, kada je riječ o ekonomiji, pričati 2014. godine. Nezaposlenost je četvrta na toj listi.

Prema istraživanju američkog centra Pew, u Grčkoj 99 posto ispitanika smatra da je situacija u njihovoj državi loša. Isto o situaciji u svojoj zemlji misli 83 posto anketiranih Britanaca, ali tek 10 posto Kineza.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene