Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na niskim granama

Građevinari traže smanjenje PDV-a kako bi izašli iz krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građevinska industrija pala je na niske grane. Dionice nekoliko najjačih domaćih tvrtki od prošle su godine doživjele drastičan pad. Državnih investicija gotovo i nema, a broj neprodanih stanova neprestano raste. Građevinari apeliraju na državu: počnite ulaganja i smanjite PDV!

Ima li nade za oporavak domaćeg građevinarstva, ili je pred donedavnom perjanicom nacionalne ekonomije - strelovit put u propast? Sadašnje stanje nije obećavajuće. Poslova je sve manje, otkaza više. Neprodanih stanova na tisuće, a država je u sklopu mjera štednje preko noći zaustavila investicije. Čelni čovjek jedne od najvećih domaćih tvrtki nudi mogući izlaz.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" U Novu sa starim problemima - 5 kad prođu korona i potresi Sa starim normalnim vraćaju se i stare boljke: "Neke zemlje iz krize izađu sa jačom ekonomijom, društvom, a neke ponavljaju svoje pogreške desetljećima pa čak i stoljećima"

>> Radije obustavljaju radove nego da spuste cijene

>> Kupiti stan ili pričekati bolja vremena?

'Država mora pokrenuti investicijski val, ali na način da ne ulaze u potrošnju, nego da se zalaže za otvaranje novih mjesta, za novostvorenu vrijednost', tvrdi Filip Filipec, generalni direktor Tehnike. Cijene dionica triju najvećih domaćih građevinskih tvrtki od lani su doživjele drastičan pad. Dionica Tehnike gotovo se prepolovila, dok IGH i INGRA trenutačno vrijede dva i pol puta manje nego prošle godine. U prvih 6 mjeseci ove godine građevinske tvrtke završile su ukupno 1.900 stanova. U istom razdoblju prošle godine sagrađeno ih je dvostruko više, a građevinski radovi otada su se srozali za 17,2 posto.

Privatni sektor trenutačno teško financira nove projekte, jer su bankarske kamate visoke. Vlada bi, u dogovoru s HNB-om, hitno morala naći način da kapital u Hrvatskoj pojeftini. Stanogradnja je danas golema količina zamrznutog kapitala, od kojeg koristi nemaju ni ulagači, ni kupci, ni država. Ali i tu ima rješenja. 'Smanjiti PDV!', kratko će Filipec.

Kupnja stanova, kaže, mogla bi se olakšati i subvencioniranjem kamata, što bi trebalo potaknuti jaču prodaju. Ekonomski stručnjaci tvrde da Hrvatska jednostavno ne može podržati opstanak sadašnjih kapaciteta građevinarstva. 'Hrvatska evidentno ima preveliko građevinarstvo u odnosu na ostale grane. Nisam siguran da će ovo građevinarstvo moći opstati na sadašnjih 50 posto kapaciteta', mišljenja je ekonomski analitičar Guste Santini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene