Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pordaja stanova

Kupiti stan ili pričekati bolja vremena?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kupiti nekretninu ili pričekati bolja vremena, dilema je onih koji u krizi pokušavaju riješiti stambeno pitanje.

Tržište nikako da se stabilizira, upućeni tvrde, cijene su još nerealno visoke, kao i kamate na kredite. Neprodanih stanova sve je više, a posrnuli građevinari se teško odlučuju za nove projekte. Provjerili smo što će biti s ovim balonom koji se i u Hrvatskoj godinama napuhavao, a sada prijeti puknućem.

Pročitajte i ovo Bankomat - 1 Ništa bez pitanja Velike novosti u odnosu banaka prema klijentima, no neki će ostati oprezni: "Oni će ponuditi, a mi ćemo reći - hvala lijepa" Slika nije dostupna Većina banaka spremna na manje kamate Od danas jeftiniji stambeni krediti!

>> Ne možete kupiti stan u Zagrebu? Idite na Floridu!

Mladi poduzetnik Boris Gavran želi postati vlasnik jednog od 17 tisuća neprodanih stanova u Hrvatskoj i tako riješiti svoje stambeno pitanje. Iako su cijene pale, kriza mu ne olakšava ostvarivanje sna. 'Normalni kupci kao ja s normalnom plaćom da mogu kupiti taj stan. Treba se olakšati kupcu da dobije kredit. Sad ima stanova jeftinih, ali ne možete dobiti u ovoj situaciji ni jedan kradit', tvrdi Gavran.

Do popuštanja mora doći

Banke su još uvijek nepovjerljive pa su kamate na stambene kredite tek blago pale. Raspon je između 5,99 i 7,65 posto. Tržište nekretnina vratilo se u 2006. godinu. U Zagrebu prosječna cijena je 1.832 eura za metar četvorni. U Splitu još skuplji 2.266 eura, u Rijeci je 1.651 euro, a najjeftiniji četvorni metri su u Osijeku s oko 1.150 eura. Kupaca je sve manje.

'Nisu više voljni plaćati nekretnine koje ne vrijede na lokacijama koje su precijenjene za one iznose koje određeni investitori traže', ističe Domenico Devascovi. Stanovi kupce nemaju ni nakon uvođenja novih mogućnosti kupnje. Vlada daje kredite, investitori nude najam uz mogućnost naknadne kupovine, ali samo na 18 mjeseci i bez jamstva da će stan čekati. Navala je zato na jeftine POS-ove stanove u Šibeniku, čak tri zainteresirana kupca na jedan stan. Stručnjaci upozoravaju, dokaz je to da tržište traži još korekcija.

'Tko može izdržati još malo neka izdrži jer kažem u ovim odnosima banaka i građevinara doći će do nekakvog popuštanja s jedne, ili s druge strane, ili će krediti pojeftiniti ili će se stanovi prodavati po nižoj cijeni po kvadratu', kaže Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta. Boris računa i na jedno i na drugo jer još nije zadovoljan računicama koje mu nude sadašnje mogućnosti, a kupci su potrebni i građevinarima i bankarima jer nema novog ciklusa u izgradnji, dok izgrađeni stanovi zjape prazni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene