Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala nezaposlenost i visoke plaće

Dugopolje je najrazvijenija hrvatska općina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najrazvijenije mjesto i općina u Hrvatskoj danas je Dugopolje, pokazali su rezultati studije Instituta za međunarodne odnose.

Dugopolje sa svojih 3000 stanovnika i udaljenosti od Splita od samo 12 kilometara, svoj procvat može zahvaliti otvaranjem brojnih poslovnih zona, gdje su se smjestile mnoge tvrtke. Grad Zagreb, prema indeksu razvijenosti studije Instituta, čak je 90 posto iznad hrvatskog prosjeka, a tu je i istarski Novigrad, koji je po indeksu razvijenosti čak i iznad Zagreba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NESREĆA U TUNELU Sudar osobnog vozila i kamiona u tunelu u Dugopolju: Tri osobe prevezene u bolnicu, promet se odvija otežano Testiranje na koronavirus ''Nisu vjerovali da će doći do nas'' Objavljeno zabrinjavajuće izvješće: ''Greške i zakašnjele mjere uzrok su velikog broja COVID žrtava''

Rezultati studije pokazuju kako čak 46 posto jedinica lokalne samouprave danas ne doseže stupanj razvoja veći od 75 posto hrvatskog prosjeka. Taj jaz najbolje pokazuje usporedba općina Dugopolje i Kistanja, gdje Dugopolje ima četiri puta manje nezaposlenih i trostruko veće prihode. Među deset najrazvijenijih, od velikih gradova, nalazi se samo upravo Zagreb, dok su relativno visoko još samo Dubrovnik, Split i Zadar.

Među top 10 najrazvijenijih gradova, čak je osam njih iz istarske, ili primorsko-goranske županije. Grad Zagreb smo već spomenuli, a u društvo se ugurao i Zaprešić, koji se nalazi na devetom mjestu. Stanovnici Gline, Kistanja ili Virovitičke županije, s druge strane, nemaju razloga za zadovoljstvo, jer su upravo ta područja najmanje razvijena, odnosno imaju najviše nezaposlenih i najmanje prihode po stanovniku, a uz to, stanovnici nisu obrazovani, prenosi Jutarnji list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene