Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Crobex jutros pao za 13%!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka burza je posljednji radni dan u tjednu otvorila s Crobexom koji je pao za 13%. Kriza na Zagrebačkoj burzi traje već danima, a kulminirala je upravo jutros.

Trgovanje većinom dionica u jutarnjim je satima obustavljeno zbog prevelikog pada cijena. Nije se trgovalo ni popularnom 'narodnom dionicom' Hrvatskog Telekoma koja je pala na 201 kunu. I većina ostalih dionica također je potonula za više od 10 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napokon optimizam Dotaknuto dno krize: Novac se opet vrti Slika nije dostupna Crni dana i na našim burzama Crobex 'potonuo' za 7,51 posto, dionice padaju

Ovaj pad posljedica je nestabilnosti na svjetskim financijskim tržištima. 

Ministri financija iz G7 nalaze se danas u Washingtonu na sastanku kako bi raspravili trenutačnu ekonomsku krizu, dok dionice europskih i azijskih kompanija oštro gube na vrijednosti. 

Londonski FTSE, pariški CAC, frankfurtski DAX pali su za 10 %. Ruske burze odgodile su trgovanje u petak ujutro, nakon masivnih rasprodaja na Wall Streetu i azijskim tržištima. 

>> Financijska kriza: Na Islandu nacionalizirana najveća banka

>> Kriza stigla i Europu: Radnici ostaju bez posla, potrošnja opada

Japanska banka pustila je na financijsko tržište 4,5 milijardi yena, do sada najveći iznos u povijesti.

Indijska središnja banka također je pokušala revitalizirati tržište puštajući oko 8,2 milijarde dolara dostupnih financijskom sustavu.

Bijela kuća potvrdila je u četvrtak ujutro kako Ministarstvo financija razmišlja o kupovanju dionica nekih američkih banaka.

Glasnogovornica Dana Perino izjavila je kako bi se SAD uskoro mogle pridružiti Velikoj Britaniji, Islandu i Italiji koje su objavile plan revitalizacije posrnulog bankarskog sustava dodatnim kapitalom.

Radi se o 700 milijardi dolara pomoći koje je danas odobrio Kongres.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene