Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cijena nafte pala na 94 dolara po barelu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene nafte pale su u četvrtak za više od četiri dolara na burzi u New Yorku , zbog brige ulagača da će oslabljeno američko gospodarstvo nastaviti smanjivati potrošnju goriva, unatoč senatskom odobrenju vladinog plana za sanaciju financijskog sektora.

Cijena američke sirove nafte za isporuke u studenom pala je za 4,56 dolara na 93,97 dolara za barel na burzi u New Yorku - NYMEX, što je najniža cijena od 16. rujna kada je trgovanje zaključeno na 91,15 dolara za barel. 

Pročitajte i ovo Mesnica - 4 Plaćamo sve više Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska Slika nije dostupna Kome koriste sankcije? Scenarij u kojem Iran ne izvozi naftu: Barel za vrtoglavih 250 dolara

>> Nafta u jednom danu skočila za 10 dolara!

Zabrinutost da će poduzeća i potrošači smanjivati potrošnju naftnih derivata, odigrala je ključnu ulogu u padu cijene nafte s rekordne razine od 147,27 dolara za barel, dostignute sredinom srpnja.

"Potražnje je tako slaba da cijene preko 100 dolara za barel postaju upitne", izjavila je za CNNMoney Amanda Kurzendoerfer, robni analitičar tvrtke Summit Energy.

Niz pesimističnih gospodarskih izvješća, zasjenilo je senatsko prihvaćanje plana sanacije banaka vrijednog 700 milijardi dolara, koji treba potaknuti banke da odmrznu kreditne linije i pokrenuti usporeno gospodarstvo.

Ministarstvo rada je izvijestilo da je broj osoba koje su zatražilie pomoć za nezaposlene prošloga tjedna dostigao najveću razinu u sedam godina, dok je minstarstvo trgovine izvijestilo da su narudžbe u proizvodnji u kolovozu pale najniže u dvije godine.

Na tržištima valuta, dolar je nastavio rasti prema euru, koji je u četvrtak dramatično pao ispod 1,40 dolara.

Prosječna cijena benzina regular u SAD-u pala je na 3,59 dolara za galon (3,8 litara), prema Američkom autoklubu - AAA.

Cijene benzina u SAD-u pale su za 13 posto, ili oko 52 centa, u odnosu na rekordnu cijenu od 4,11 dolara za galon, zabilježenu 17. srpnja. Cijena dizel goriva, koje na američkim cestama koriste uglavnom kamioni i autobusi, također pada, no još je uvijek iznad četiri dolara, točnije 4,07 dolara za galon.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene