Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Kome koriste sankcije?

Scenarij u kojem Iran ne izvozi naftu: Barel za vrtoglavih 250 dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veće sankcije koje bi mogle biti nametnute Iranu, mogle bi naštetiti i Zapadu, tvrde iranski stručnjaci.

Iranci su procijenili kako bi nametanje još većih sankcija moglo potaknuti porast cijene nafte do iznad 200 dolara po barelu. Čak se govori da bi se, ukoliko Iran prestane izvoziti naftu, njezina cijena mogla popeti do 250 dolara po barelu. Trenutačna se cijena, prema oil-price.net kreće oko 100 dolara i ovo bi bio enorman skok već ionako visoke cijene koja posrnulim gospodarstvima zadaje glavobolje.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari Slika nije dostupna DOSEGLI SMO 'DNO' 'Dodatnim padom cijena nafte ruši se Pariški sporazum i cijela strategija EU'

>> Iran: Uzaludne su vam sankcije

'Vjerojatno će se povećati cijena nafte jer svaki takav pokret stvara nesigurnost na tržištu', rekao je Mohammad Marandi, profesor na Sveučilištu u Teheranu govoreći o sankcijama te dodao: 'Na neki način, to ide Iranu u korist jer cijena nafte u pravilu raste, a iranska se nafta ionako prodaje na tržištu', rekao je Marandi, javlja Reuters.

Sankcije Iranu nametnule su Zapadne sile jer Iran odbija prestati raditi na nuklearnom programu, dok ta zemlja tvrdi da program ne razvija s ciljem kreiranja oružja. Neslaganja s Iranom rezultat su i stava Međunarodne agencije za atomsku energiju koja je izrazila sumnju u ‘moguću vojnu namjenu’ iranskog nuklearnog programa.

'Postoji velika mogućnost da će Europljani povećati sankcije, ali ja mislim da neće imati željeni učinak. Prvo, Iranci već smanjuju svoju ovisnost o Europi. Sada imaju nove partnere u Aziji, Africi i Latinskoj Americi te je također sada u Iranu mnogo lokalnih naftnih kompanija koje su povezane s industrijom nafte i koje su aktivne. Tako da bi trebalo biti nekog utjecaja na izvoz, ali on nikako neće biti posebno važan za Iran. Također mislim da je za Europljane bolna činjenica da će ovo uzrokovati veći animozitet među običnim Irancima prema Europi', rekao je Marandi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene