Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agencije hvale poreznu reformu

Linić: Dobro je, ali pušem na hladno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od glavnih svjetskih rejting agencija Fitch Ratings pohvalila je poreznu reformu Vlade Zorana Milanovića.

Iz Fitcha poručuju da najave poput povećanja PDV-a pokazuju da je Milanovićeva Vlada predanija od prethode u fiskalnoj konsolidaciji koja je neophodna da bi se izbjeglo spuštanje kreditnog rejtinga.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić, Oleg Butković Nastavak sukoba Butković objavio fotografiju s Anušićem pa zapitao: "Zorane, di si ti? Jesi sastavio Vladu?" Domovinski pokret do kuda će moći ići? Domovinski duh dolazi na vlast: Ovo je 10 stupova DP-a za preobrazbu Hrvatske

>> Nova porezna politika: Doznajte jeste li na dobitku!

Ipak, američka agencija upozorava da tek treba vidjeti detaljan porezni i ekonomski plan kako bi donijela svoju odluku o kreditnom rejtingu. I britanske agencije za sada hvale ekonomske promjene.

'Izvješća da nova Vlada najavljuje opcije poput povećanja PDV-a sugeriraju da je predanija od svojih prethodnika u fiskalnoj konsolidaciji koja je neophodna za izbjegavanje snižavanja kreditnog rejtinga', priopćili su iz Fitcha.

>> Izračunali smo što znači povećanje PDV-a za kućnu budžet

'Dun and Bradstreet u svom zadnjem izvještaju je pozitivno ocijenila ovu promjenu vlasti u Hrvatskoj, odnosno nastojanje nove Vlade da se smanji neefikasnost javnog sektora da se omogući povoljno poslovno okruženje kako bi se povećale investicije i kompetitivnost poduzeća', rekao je Veljko Drakulić iz Dun and Bradsteet.

Ono što će rejting agencijama biti presudno kod ocjene je dubina i područje proračunske štednje. Za sada se vrti brojka od pet do šest milijardi kuna. Hoće li to biti dovoljno da nam se rejting ne sroza u kategoriju junk ili smeće, znat ćemo na proljeće.

'Utjecaj te tri velike rejting agencije koje imaju izuzetno veliku političku moć uistinu je presudan i istodobno nemaju nikakvu, ali doslovno nikakvu političku odgovornost', rekao je Luka Brkić, ekonomski analitičar.

Iz moćnog Fitcha su poručili i da će članstvo u Uniji otključati Hrvatskoj inozemno financiranje. Što će joj itekako trebati jer je i inače optimistični EBRD prepolovio svoju prognozu gospodarskog rasta na jedan, ali pozitivan posto BDP-a u 2012.
 

Ministar financija Slavko Linić rekao je da je situacija za sada dobra, ali i da 'puše na hladno' jer porezna politika, pogotovo porezno opterećenje, nije rješenje, već je to jedino gospodarski rast i porast investicija jer je Hrvatska trenutačno podinvestirana.

'To su prve dobre najave, ali važno je i da dobijemo ocjenu o gospodarskom rastu, jer najvažnija je bitka za gospodarski rast. Kad od agencija dobijemo realnost tog rasta, možemo biti mirniji. Još uvijek pušemo na hladno. Rješenje mora biti gospodarski rast, odnosno da možemo ulagati', rekao je Linić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene