Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena poreznih razreda

Nova porezna politika: Doznajte jeste li na dobitku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počinje Vladina bitka za proračun. Sasvim je jasno da nam dolazi veći PDV, ne znamo samo što bi točno sve trebala obuhvatiti međustopa od deset posto.

Vlada pak predviđa povećanje neoporezivog dijela plaće i tako tvrde da će više radnika dobiti, a ne izgubiti s plaćama već u travanju. 'Svaka kuna je dobrodošla, pogotovo u ovim kriznim vremenima', rekao je Tomislav Debeljak, vozač tramvaja. On je među više od pola milijuna radnika s prosječnom plaćom koja je za prosinac iznosila 5.729 kuna. Svi oni prema Vladinoj promjeni poreznih razreda bit će na dobitku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavili smjernice Smanjuje se PDV na dječju hranu, ulja i račune za vodu, sve ostalo poskupljuje Slika nije dostupna Agencije hvale poreznu reformu Linić: Dobro je, ali pušem na hladno

>> Sindikati: Oslobodite poslodavce poreza na zdravstveno, topli obrok i dnevnice

S plaćom između 3 i 5 tisuća povećanje će biti za 80 kuna. Oni između 5 i 7.800 kuna, bit će u plusu pet kuna.

'Cenzus do 8 tisuća kuna i nije nešto preveliko, ali ovi koji imaju više od 15 i 20 njima bi trebalo uzeti', smatra Tomislav.

I hoće. Svi s plaćom iznad 7.000 i 8.000 kuna bit će u malom minusu. Oni s plaćom iznad deset tisuća kuna u minusu će biti 35, a oni s plaćom većom od 20 tisuća - ostat će bez 300 kuna. Da će PDV biti veći, priznao je i sam premijer.

>> Izračunali smo što znači povećanje PDV-a za kućnu budžet

'Sve ono nužno i nimalo popularno što moramo napraviti ćemo napraviti, vjerujem da bi nam ljudi na neki način oprostili i više od toga', rekao je premijer Zoran Milanović. Pod 'škarama' ministra financija naći će se i džepovi premijera, predsjednika države i Sabora.

No, promjenom platnih razreda pokušava se ublažiti udar povećanjem PDV-a. 'U slučaju da se poveća neoporezivi dio dohotka tada bi već mogli govoriti o pravim kontramjerama povećanju PDV-a, no u cijeloj toj priči zaboravili smo velik kontigent umirovljenika', rekao je Tomislav Čorić, iz Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Njima za sad ostaje samo veći PDV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene