Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PDV 25 posto

Izračunali smo što znači povećanje PDV-a za kućnu budžet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada će, prema još uvijek neslužbenim informacijama, sljedećega tjedna objaviti rast PDV-a na 25 posto. Građani, sindikati i oporba najavu kritiziraju.

Sasvim sigurno, ništa jeftinije neće biti ni na policama trgovina. Među građanima je najomraženiji, a među političarima najomiljeniji porez jer se njime najbrže puni proračun.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Analiza Hrvoja Krešića HDZ i DP potpisali sporazum: "Ta koalicija djeluje poprilično krhko, a zanimljiv je i trenutak potpisivanja" Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta Detalji suradnje HDZ i DP potpisali koalicijski Sporazum: "Sve ćemo vam reći sutra"

Uskoro će kućni budžeti biti mršaviji za stotinjak kuna. 'Sve će poskupiti, sva hrana, sva druga potrebna roba', rekla je Gordana Vičić Harić, majka. Za Gordanine mališane dobre vijesti. Naime, sva dječja hrana imat će nižu stopu PDV-a od deset posto.

'To je pohvalno međutim, to je samo jedna kap u moru, tako da nam to neće baš puno značiti', smatra Gordana. PDV od deset posto bit će na svu dječju hranu, ulja i masti, a od komunalija samo na vodu.

>> Vlada odlučila: PDV se diže na 25 posto!

Račun za vodu, Gordani će biti 30-ak kuna manji. Za sve ostalo morat će izdvojiti više novca, jer slijedi val poskupljenja. 'Eventualno sprječavanje poskupljenja bila bi situacija u kojoj bi se dio marže smanjio i na taj način dio poskupljenja prebacio na same proizvođače', rekao je Tomislav Čorić, s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Potrošačka košarica bit će sve lakša i skuplja, upozoravaju sindikati. 'Svako povećanje PDV-a neminovno nosi i povećanje cijena, u ovim uvjetima niske kupovne moći, to je snažan udar na kupovnu moć građana', rekao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

A građani u kampanji o PDV-u nisu čuli ni riječi. Kao ni danas. Predsjednik Ivo Josipović pak od vlade očekuje da sredi javne financije. 'Mudro je ono što zatvara rupu u proračunu. Vlada očito mora naći neke dodatne prihode', rekao je Josipović. Šefica oporbe kaže: Njihov stvarni program još je u ladici.

'Vrijeme je da se konačno izađe s odgovorom na pitanje što će se sve smanjiti i koga će sve ovaj mač od 25 posto dohvatiti i lupiti po leđima i glavi', rekla je Jadranka Kosor. A 'vrata turističke sezone' otvorit ćemo ipak s višim PDV-om. Cijena sobe smanjit će se sa 80 eura po noći na 65. Za turizam će PDV tek tada pasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene