Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravo i zabavno

Wok - Popularna kineska tava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Wok je kod nas stekao svoju popularnost zahvaljujući prodoru kineskih restorana. Oni koji ga imaju kažu da je u njemu pripremanje hrane zdravo i zabavno.

Wok je danas jednostavno 'must have' svakog gastronoma koji imalo drži do sebe. Mnogi ponosni vlasnici kvalitetnog i ne baš jeftinog woka prije nego su se odlučili na kupnju, privučeni su načinom pripreme kineskih jela, začinima, okusima i raznovrsnošću pripreme. Takve stvari lako probude želju za novim eksperimentiranjima u kuhinji i na kraju, svatko će se barem jednom htjeti oprobati u pripravi kakvog jednostavnijeg kineskog jela.

Pročitajte i ovo Ilustracija štetno za zdravlje Voće uvezeno iz Turske povučeno iz prodaje i uništeno Berba jabuka 60 tisuća tona plodova Svjetski je dan svima omiljenog voća: Iza voćara je izazovna godina

Namirnice pripremljene u woku imaju karakterističan okus što je i glavno obilježje kineskih jela, a tome doprinose visoki ugrijani rubovi wok tave. Naravno ne smijemo smetnuti s uma da se kineska kuhinja sastoji od mnogih mariniranih namirnica, od slatko-kiselih do slatko-ljutih umaka, soja sosa, klica i ostalih osobitih namirnica koje su nama na ovim prostorima još uvijek okusom i izgledom vrlo neobične.

Specifičan oblik woka kakav se i danas može kupiti nastao je prije više od 3000 godina i gotovo je neizmjenjen. Jedina razlika između tradicionalnog i novog, modernog woka jest zaobljeno dno koje je prilagođeno kuhanju na modernom štednjaku.

Posebnost woka, a ujedno i glavna razlika od standardnih posuda koje se nalaze u našim kuhinjskim ormarićima jest to što u njemu zaista možemo pripremati mnogo stvari. Jednako je koristan i kod kuhanja i kod prženja, pirjanja i ostalih načina obrade hrane. Također jedna od prednosti woka je u tome što se ispržene namirnice mogu jednostavno pomaknuti na njegove stranice i pri tome lagano držati na toplini dok se druge namirnice u sredini i dalje prže.

Ono što mnogi posebno hvale jest brzina pripreme, samo nemojte se zavaravati do samog čina 'brzog' kuhanja priprema dugo traje (što mislite tko će nasjeckati svo meso i povrće koje ćete pripremati u woku???).

Oni sa više iskustva i profesionalci kažu da je samo jedan pravi wok, onaj od lijevanog željeza, dok se na tržištu nude wokovi i od aluminija, teflona, rostfraja i ostalih materijala kao i razne inačice originalne wok tave.

Ako ste se odlučili za wok od lijevanog željeza vjerojatno ste kupili posudu u kojoj će hranu pripremati i vaši unuci. Održava se kao i druge posude od takvoga materijala. Ovisno koliko ga često upotrebljavate, ali bilo bi poželjno da ga barem dva puta godišnje nauljite običnim jestivim uljem izvana i iznutra i zagrijete na najvećoj mogućoj temperaturi, gotovo do usijanja. Tada ga ostavite da se ohladi i još jednom ponovite postupak. Na taj način će se na woku napraviti fini sloj (film) koji će omogućiti lakše čišćenje, ali i hrana vam se više neće lijepiti za stijenke posude.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene