Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 71. godini

Umro Zdravko Kardum, bivši zapovjednik Hrvatske ratne mornarice

Zapovjednik HRM-a bio je do ožujka 2007. Nakon toga je obnašao dužnost zapovjednika Obalne straže Republike Hrvatske.

U Splitu je nakon kratke i teške bolesti preminuo nekadašnji zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, viceadmiral Zdravko Kardum.

Bivši zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) viceadmiral Zdravko Kardum umro je u ponedjeljak u Splitu nakon kratke i teške bolesti, potvrđeno je to u HRM- u.

Rođen je 25. veljače 1953. godine u Nuniću, u općini Kistanje u Šibensko-kninskoj županiji.

Prije stupanja u HV u bivšoj JNA je tri godine radio kao specijalist za protubrodske rakete, a bio je i zapovjednik raketno-topničkog brodskog odjeljka, zamjenik zapovjednika na brodovima klase Rade Končar.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Graciela Gatti Santana bili na sastanku Plenković predsjednici koja je potpisala odluku o puštanju Simatovića izrazio nezadovoljstvo

Uz to je bio i zapovjednik PZO sustava, zapovjednik raketno-topničkog brodskog odjeljka i zamjenik zapovjednika na fregatama Koni klase. Kasnije je postao i zapovjednik na fregatama Koni nakon čega je napustio JRM, te se dragovoljno priključio Hrvatskoj vojsci.

Zdravko Kardum je bio hrvatski viceadmiral u mirovini i bivši zapovjednik Hrvatske ratne mornarice i to od 31. prosinca 2002. do 19. ožujka 2007. godine. Bio je i zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske u vremenu od 12. ožujka 2008. do 3. kolovoza 2011. godine..

Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Redom hrvatskog trolista. Zahvaljujući njemu za vrijeme Domovinskog rata se organizirala obrana grada Splita.

Banožić izrazio sućut

Ministar obrane Mario Banožić uputio je sućut povodom smrti viceadmirala Zdravka Karduma, nekadašnjeg zapovjednika Hrvatske ratne mornarice i prvog zapovjednika Obalne straže, naglasivši njegov neizmjeran doprinos u stvaranju moderne ratne mornarice, ali i u oslobođenju grada Splita.

Pročitajte i ovo Anton Tus U 92. godini Preminuo je general Anton Tus

"S tugom i žalošću primili smo vijest o preranom odlasku viceadmirala Zdravka Karduma. Teški trenuci poput ovih, kada odlaze oni kojima možemo zahvaliti za slobodnu Hrvatsku u kakvoj danas živimo, ostavljaju nam uspomene i sjećanja na njihovu hrabrost, odlučnost i ljubav koju su imali prema Hrvatskoj vojsci", stoji u sućuti koju je u ponedjeljak uputio ministar obrane.

Lik i djelo viceadmirala Karduma zauvijek će, ističe ministar Banožić, ostati upisano u zlatne stranice povijesti Hrvatske ratne mornarice.

"Dao je neizmjeran doprinos u stvaranju moderne Hrvatske ratne mornarice, ali i oslobođenju grada Splita. Poštovani admirale, neka Vam je laka hrvatska zemlja. Počivao u miru“, navodi se u sućuti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene