Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proces napokon počinje

Sve je spremno za 'suđenje stoljeća'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za sutrašnje suđenje stoljeća, oko ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, zagrebačka policija i pravosuđe su spremni.

Grad je blokiran, a specijalci s dugim cijevima nalaze se posvuda. 'Spremno je sve za suđenje...znači ovo je naša velika dvorana u kojoj se inače odvijaju ovakva suđenja. Mogu reći da sutra u 9 sati raspravno vijeće i sve ostale prateće službe su spremne za suđenje', kaže Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog županijskog suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Beogradu svjedočio krunski svjedok 'Pukanića je trebalo ubiti zbog pisanja članaka o duhanskoj mafiji' Slika nije dostupna 'Suđenje stoljeća' Za ubojstvo Pukanića i Franjića 150 godina zatvora

>> 'Gudurić je uvjeren da će u RH imati pravedno suđenje'

Interes medija već je prešao granice uobičajenog praćenja i akreditirano je čak 130 novinara i 29 medijskih kuća. Među njima i ekipa BBC-a i Financial Timesa. Svi sudionici imat će poseban režim ponašanja, dok će policajci u odorama i civilu posebno motriti zbivanja pred sudom. Sve oči sutra bit će uprte upravo u sudnicu Županijskog suda, a sve će zanimati kako će se osumnjičenici na ovoj stolici izjasniti o krivnji.

Sutkinja Kršul vodit će suđenje

Velikim vijećem predsjedat će sutkinja Ivana Kršul, žena koja je slomila Josipa Matanovića iz Velikog Maestra, osuđivala novinare, vodila brojna suđenja zbog malverzacija. Priča se i da će od sutra dobiti posebnu policijsku zaštitu. 'Gledajte, ja naravno, o tome ne mogu pričati. Sigurno da se sve mjere poduzimaju kako bi to suđenje prošlo neometano i kako bi s jedne strane zadovoljili interes javnosti i medija, a s druge strane da se suđenje privede i provede kraju', pojasnio je Devčić.

Prva dva dana trebala bi se čitati optužnica, okrivljenici će se izjasniti o krivnji, odredit će se termini za saslušanje svjedoka i iznijet će se dokazni prijedlozi. Među prvima, bi navodno trebao svjedočiti Sreten Jocić poznatiji kao Joca Amsterdam, kojega je srpsko tužiteljstvo označilo kao organizatora grupe. Zbog rizika, Joca će se Zagrebu javiti video-linkom. Njegov pritvoreni kum, Slobodan Đurović, uvjeren u svoju nevinost i spreman je za vruću stolicu. 'Prema svim dokazima, koji su za sada ponuđeni od strane optužbe i prema svim dokazima koje mi planiramo ponuditi, uvjereni samo da je Slobodan Đurović nevin', kaže Rajko Mlinarić, odvjetnik Slobodana Đurovića.

'Svi znamo kako je završilo suđenje tzv. zločinačkoj organizaciji'

Braniti ga ipak neće biti lako, poručuje Mlinarić. Naboj javnosti, strašan događaj, pripreme na sudu, sve otežava tijek postupka, no Mlinarić traži samo pošteno suđenje. 'Izgleda da u svakom desetljeću imamo takav jedan predmet, koji posebnu pažnju plijeni. Zadnji takav je bio suđenje zločinačkoj, tzv. zločinačkoj organizaciji i znamo kako je taj predmet završio', ističe Mlinarić. Šarolika ekipa sutra ima priliku reći svoje. Roberta Matanića tereti se za koordinaciju rada svih sudionika. Bratić mu Luka, osumnjičen je da je organizirao Željku Milovanoviću bijeg iz Hrvatske. Amir Mafalani navodno se pobrinuo za nabavu tehničke opreme za praćenje i fotografiranje. Dok je po optužnici, Slobodan Đurović zvan Boban, u ime kuma Joce financirao nabavu opreme i nadgledao radove. Ostatak ekipe, svoje suđenje čeka u Beogradu.

Možda kontroverzan, ali Ivo Pukanić slovio je kao jedan od utjecajnijih ljudi u Hrvatskoj. Često se hvalio raznim prijateljstvima, a napadao je političare i poduzetnike. Optuživali su ga i za medijski reket, ali on nikada nije odustao od svog, specifičnog pristupa. 'Uvijek smo stajali iza onog što smo pisali, dakle uvijek smo išli prema tome da napišemo istinu, bez obzira koliko ona to koštala, a najviše je koštala nas', govorio je pokojni Pukanić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene