Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika akcija

Čehok na ispitivanju u USKOK-u, priveden i jedan od najbogatijih Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskok sumnjiči bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i njegova nekadašnjeg zamjenika Zlatka Horvata da su pogodovali poduzetniku Miroslavu Buniću i njegovim tvrtkama, a zauzvrat su tražili novac za stanove.

Rano jutros policija je pretražila ured Miroslava Bunića, suvlasnika i direktora tvrtke Zagorje-Tehnobeton.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opasnost od utjecaja na svjedoke Čehoku, Horvatu i Buniću produljen istražni zatvor za još 2 mjeseca Slika nije dostupna Izbori na jesen? Čehokova ostavka stigla u Varaždin

Policija je uz pomoć Uskoka privela Bunića, pretražili su njegov ured i kuću. Osim Bunića privedeni su i bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, bivši varaždinski dogradonačelnik Zlatko Horvat te jedan od njihovih nekadašnjih gradskih pročelnika.

Bunić nas je u telefonskoj izjavi uvjeravao da ga nitko ne istražuje. 'Ništa nije pokrenuto, krivo. Policija nije tu, više nije. Nije još ništa pokrenuto', rekao je Bunić.

U večernjim satima Čehok je doveden u USKOK na ispitivanje.

U Uskoku su kasno poslijepodne, ne navodeći identitet uhićenih, priopćili kako je protiv četvorice hrvatskih državljana i dvaju trgovačkih društava donesen nalog o provođenju istrage 'zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti'.

Konkretno, Čehoka se kao prvog, a Horvata kao drugog osumnjičenog tereti da su od ožujka 2003. do lipnja 2011. godine, na traženje Miroslava Bunića pogodovali njegovim dvjema tvrtkama u dobivanju i realizaciji poslova s Gradom Varaždinom te u podmirenju komunalnih doprinosa. Time je Gradu prouzročena šteta u iznosu od najmanje 6,4 milijuna kuna, dok su Bunićeve tvrtke pribavile 'nepripadnu korist' u iznosu od oko 6,1 milijun kuna.

Bunić je Čehoku i Horvatu kao protuuslugu na njihovo traženje platio dio kupoprodajne cijene za kupljene stanove, s time da je za Čehokov stan platio 100.000 kuna, a za stan na ime Horvatova sina 103.000,00 kuna.

Uskok kao četvrtog osumnjičenika navodi nekadašnjeg pročelnika Ureda za prostorno uređenje Varaždinske županije, a potom i pročelnika Ureda za prostorno uređenje, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina. Njega se tereti da je od kolovoza 2005. do travnja 2009. godine od odgovornih osoba jednog trgovačkog društva, kao protuuslugu za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola preko reda ili u određenim rokovima, zatražio da njemu i članovima obitelji prilikom kupnje stanova od tog društva odobre kupnju po cijeni znatno nižoj od tržišne. Na opisani je način pročelnik kupio tri stana pribavivši si nepripadnu materijalnu korist od oko 67.000 eura.

Iz Zagorje-Tehnobetona su ranije priopćili da tvrtka unatoč svemu nastavlja s normalnim poslovanjem.

>> Istraga u Hrvatskim šumama: Privedena dvojica poslovođa

Već duže vremena, protiv Bunića se vodi istraga zbog sumnjive privatizacije Zagorje-Tehnobetona. Zagorje-Tehnobeton sudjelovalo je i u gradnji varaždinske sportske dvorane prema modelu javno-privatnog partnerstva, a ta se gradnja, navodno, isto tako istražuje.

S obzirom da je Vlada hvalila Bunićevu tvrtku slučaj je komentirao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. 'Bili smo pohvalili tvrtku jer je dobro poslovala. Ako će i dalje dobro poslovati, opet ćemo je pohvaliti', rekao je ministar. Vrdoljak je rekao da treba pričekati rezultate istrage te da je bitno da radnici ne ostanu bez posla.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene