Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Džaba mu FBI

Policajac koji je mobitelom snimio Vidoševićeve umjetnine ide na sud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policajac Josip Vrbić, koji je snimke Vidoševićevih umjetnina iz skrovišta dostavio medijima, odustao je od nagodbe s tužiteljstvom.

Sredinom srpnja na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi početi suđenje Josipu Vrbiću, policajcu specijaliziranom za umjetnine koji je optužen da je mobitelom snimio nekoliko fotografija skrovišta za umjetnine bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića i dao ih Jutarnjem listu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mora opravdati prihode Vidoševiću će blokirati imovinu: Evo što će biti s bogatstvom Slika nije dostupna Skladiše umjetnina Istražitelji otkrili Vidoševićev tajni bunker

Iako je nakon podizanja optužnice Vrbić bio spreman priznati optužbe, u zamjenu za jednogodišnji zatvor u koji ne bi išao ako pet godina ne ponovi nedjelo, krajem veljače razvrgnuo je ranije postignutu nagodbu s tužiteljstvom. Njegov odvjetnik Zvonimir Hodak tada je kazao da nagodba nije povoljna za Vrbića te da će se tijekom suđenja dokazati da najpoznatiji hrvatski inspektor za umjetnine nije počinio kazneno djelo za koje ga terete.

Danas je na pripremnom ročištu pred sucem Ivanom Turudićem zanijekao krivnju, a tako će se najvjerojatnije izjasniti i na prvom ročištu u srpnju.

Nakon razvrgavanja nagodbe Hodak je kazao da nisu pristali na zakonski maksimum roka kušnje zbog Vrbićeve ranije nekažnjavanosti, ali i zato jer smatra da je javni interes u tom slučaju bio veći te zbog indicija da se "mnoge stvari žele zataškati".

Vrbić, koji se za potrage za ukradenim umjetninama usavršavao u Scotland Yardu te FBI-u, zbog davanja fotografija Jutarnjem listu uhićen je u studenom prošle godine, a nešto manje od dva tjedna proveo je u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Evo gdje su pohranjene Vidoševićeve umjetnine!

Istovremeno ga je glavni ravnatelj policije udaljio iz službe zbog teže povrede službene dužnosti.

Zahvaljujući njegovim fotografijama javnost je mogla vidjeti dio kolekcionarskog blaga kojeg je u bunkeru svoje vile čuvao dugogodišnji čelnik HGK uhićen zbog izvlačenja 30-ak milijuna kuna iz ustanove koju je vodio 18 godina.

Prema pisanju medija Vidoševićeva je zbirka procijenjena na oko pet milijuna eura, no vrijednost joj je navodno nekoliko puta veća. Prema nekim izvorima zbirka je daleko najvrjednija u Hrvatskoj, a bez nje je navodno nemoguće napraviti retrospektivu pojedinih pravaca hrvatske umjetnosti, primjerice moderne. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene