Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika akcija USKOK-a

Sedmero Hrvata palo zbog šverca droge i oružja: Među njima i nećak poznatog političara

Ilustracija
Ilustracija Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
USKOK je podigao optužnicu protiv sedmorice hrvatskih državljana zbog, između ostalog, proizvodnje i prometa drogama te posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari. Među njima je i Josip Kerum, nećak bivšega splitskoga gradonačelnika Željka Keruma.

USKOK je nakon provedene istrage u kojoj su dokazi pribavljeni i putem međunarodnopravne suradnje s Francuskom i Eurojustom, podigao optužnicu protiv sedmorice hrvatskih državljana (1981., 1993., 1992., 1991., 1993., 1985., 1990.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja.

Šestookrivljenik u ovom slučaju je Josip Kerum, nećak bivšega splitskoga gradonačelnika Željka Keruma.

USKOK prvookrivljenog tereti da je u razdoblju od kolovoza 2020. do 13. travnja 2022. u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Ekvadoru i Dominikanskoj Republici u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavom, prijevozom i preprodajom kokaina radi njegova plasiranja na ilegalnom narkotržištu povezao u zajedničko djelovanje drugookrivljenog, trećeokrivljenog i četvrtookrivljenog te druge zasad nepoznate osobe. To je učinio radi uspostave cjelokupne krijumčarske rute trgovine drogom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ispod nogu suvozača Policajci zaustavili automobil pa uočili sumnjivu vrećicu: Njihova sumnja bila je opravdana

Nakon što bi prvookrivljenik s nepoznatim osobama iz Južne Amerike dogovorio nabavu kokaina, s drugookrivljenim je pronalazio i podobna trgovačka društva u Hrvatskoj putem kojih bi se mogla uvesti pogodna roba za krijumčarenje. Osim toga je drugookrivljeni imao ulogu pronalaska osoba koje takvim društvima upravljaju ili su s njima povezane, pa je tako angažirao i trećeokrivljenog kao zaposlenika jednog društva koje se bavi trgovinom voća i povrća te četvrtookrivljenog kao odgovornu osobu drugog društva koje se bavi trgovinom kožama.

Cijena od 30.000 eura po kilogramu

Sukladno uputama, trećeokrivljeni i četvrtookrivljeni pripremili su potrebnu dokumentaciju te su dogovorili sklapanje poslova s trgovačkim društvima iz Južne Amerike na koja su bili upućeni, a ti su poslovi služili kao paravan za krijumčarenje kokaina. Potom su osiguravali i kopneni transport droge radi nastavnog stavljanja u opticaj i prodaje po cijeni od najmanje 30.000 eura za jedan kilogram. Novac ostvaren kupoprodajom kokaina okrivljenici su međusobno podijelili.

Također su prvookrivljeni i petookrivljeni od 21. svibnja 2020. do 18. kolovoza 2022. u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavom, prijevozom i daljnjom prodajom većih količina oružja i streljiva, povezali u zajedničko djelovanje šesto i sedmookrivljenog te druge zasad nepoznate osobe. Oni su ispunjavali dane im zadaće vezane za pribavljanje, prijevoz i prijenos oružja i streljiva preko državne granice te njihovu daljnju preprodaju.

Pročitajte i ovo Kokain ilustracija Pošiljka za Tursku Policijski ulov od 20 milijuna dolara: Pogledajte kako su maskirali više od dvije tone kokaina

Tako je prvookrivljeni bio zadužen za pronalazak kupaca oružja i streljiva, pregovore oko cijena te koordinaciju dostave, petookrivljeni za financiranje nabave oružja i streljiva, njihovo preuzimanje te pronalazak vozača za njihov prijevoz, šestookrivljeni za preuzimanje, prijevoz i predaju oružja i streljiva te novca plaćenog na ime njihove cijene, a sedmookrivljeni za pribavljanje potrebnog oružja i streljiva te osiguranje njihova preuzimanja.

Prokrijumčarili oružje vrijedno 50.000 eura

Na taj su način u najmanje jednom navratu iz Hrvatske kroz Sloveniju do Italije prokrijumčarili 31 komad oružja, pa tako i 20 automatskih pušaka za iznos od 50.000 eura. U još najmanje dva navrata prvookrivljeni je posredstvom petookirvljenog od sedmookrivljenog zatražio ponudu i cijene dostupnog oružja, uključujući automatske puške, jurišne puške, puškomitraljeze, snajpere i protuoklopne rakete.

Osim toga petookrivljeni je od 22. lipnja 2020. do 18. kolovoza 2022. u Hrvatskoj, Španjolskoj i Francuskoj u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavom, prijevozom i preprodajom kanabisa na ilegalnom narkotržištu povezao u zajedničko djelovanje šestookrivljenog i više drugih nepoznatih osoba radi uspostave cjelokupne rute krijumčarenja marihuane iz Španjolske do Švedske i drugih europskih zemalja. U najmanje jednom navratu petookirvljeni je s još dvije zasad nepoznate osobe nabavio 171 kilogram kanabisa, koji se, spreman za ukrcaj, nalazio u Španjolskoj.

Pročitajte i ovo Akcija Istarske policije - 4 Pretraga doma i vozila Kod istarskog dilera pronađena veća količina droge, automatska puška, dva pištolja...

Tamo je poslao šestookrivljenog koji je drogu preuzeo i ukrcao u teretno vozilo, no po prelasku granice Španjolske i Francuske policijski službenici su ga zaustavili, pronašli drogu i uhitili. Pritom je petookrivljeni samostalno i neovisno o djelovanju kriminalne grupacije, od točno neutvrđenog dana do 18. kolovoza 2022. u Zagrebu u cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti radi daljnje preprodaje kod sebe držao ukupno 2,6 kilograma kanabisa i smole kanabisa koji sadrže zabranjeni HHC.

USKOK je u optužnici predložio da se od prva četiri okrivljenika oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 1,32 milijuna eura te da se od prvog, petog, šestog i sedmog okrivljenika oduzme imovinska korist od 50.000 eura. Županijskom sudu u Zagrebu predloženo je i produljenje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene