Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šamanski obred na Novu godinu

Šamanski obred: Jedan mrtav, trojica na psihijatriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novogodišnja proslava koju je za nekoliko svojih sumještana organizirao načelnik Općine Saborsko, Luka Hodak, završila je tragično. U prakticiranju šamanskog obreda smrtno je stradao jedan muškarac dok su trojica završila na psihijatriji ogulinske Opće bolnice.

Luka Hodak je u Funtani kod Saborskog, u svojoj drvenoj baraci, ugostio petoricu muškaraca.
Prema službenim informacijama policije dobivenim tijekom dana, muškarci koji su bili na dočeku Nove godine sudjelovali su u obredu u sauni u kojem su upotrijebili otrovnu biljku buniku. Nakon te konzumacije nastali su problemi. Pretpostavlja se da je, uslijed djelovanja biljke, jedan muškarac pao u vatru ili je zaspao uz nju pa izgorio, dok su trojica završila na psihijatriji. Peti muškarac je u redu. 

Pročitajte i ovo Nenad Periš unosi lijes s tijelom svog sina u crkvu gdje će biti ispraćaj - 10 Slučaj koji nas je potresao Prije točno godinu dana regiju je ujedinila ljubav jednog oca: Kronologija nestanka Mateja Periša, koji je stradao u Beogradu Slika nije dostupna VANJSKA POLITIKA Godina na izmaku, pogled preko granica: Novi moćni strojevi na nebu, ukinuta viza za SAD, Tesla na euru... i problemi s prvim susjedima

Hodak poziva na 'pročišćenje' i 'iscjeljenje'

Na svojoj internetskoj stranici Luka Hodak poziva, među ostalim, na 'pročišćenje sweat lodge', na 'radost življenja, obnovu svojih tjelesnih stanica, ispražnjenje uma od nepotrebnih misli i koncepata' te na 'mogućnost ulaska u odvojenu stvarnost, kao i trenutno iscjeljenje'. 

Na osnovu tih podataka Vesna Žarković Wender, poznavateljica tehnika nekonvencionalne medicine i tajnica Društva Hrvatsko-tibetskog prijateljstva, smatra da obred u Saborskom upućuje na to da je grupa kroz zajedničku seansu htjela 'pročišćena' ući u Novu godinu.
Po njezinim riječima, u sauni se najprije obavlja tjelesna detoksikacija, a potom su uz pomoć halucinogenoga djelovanja bunike, jedne od naših najotrovnijih biljaka, učesnici seanse najvjerojatnije namjeravali 'doći do proširenja svijesti i spoznaja'.
Dodala je da problem u takvim seansama nastaje kada im se priključi netko tko za njih nije spreman, primjerice osoba koja ima latentno stanje shizofrenije, a halucinacije postaju okidač za duševnu nestabilnost.
Što se konkretno događalo i postoji li čija kaznena odgovornost na terenu utvrđuju karlovački kriminalisti, kazao je načelnik Odjela kriminalističke policije Vlatko Cegur i najavio šire priopćenje medijima čim to bude moguće.
Na Odjelu psihijatrije ogulinske Opće bolnice potvrđeno je da su na liječenje primljena trojica muškaraca povezana s tim događajem, M.T., I.H. i S.D.

Hare Krišna: Luka Hodak nije naš član 

S obzirom da su se u medijima pojavile informacije kako je Luka Hodak član vjerske zajednice Hare Krišna, dobili smo priopćenje koje isključuje tu informaciju.

'Gospodin Luka Hodak od 2003. godine nije član naše zajednice(prešao je na šamanizam)', stoji u priopćenju kojeg nam je poslao voditelj Odjela za odnose s javnošću Vaišnavske vjerske zajednice u RH poznatijom kao 'Hare Krišna'. 'U njegovoj kući ili na imanju se ne odvijaju, niti su se odvijali obredi naše zajednice ili skupovi naših vjernika', stoji u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene