Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija nadomak Splita

Šest poginulih, 55 ozlijeđenih pri izlijetanju nagibnog vlaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spuštajući se prema Splitu, u Rudinama kraj Kaštela iz tračnica je izletio nagibni vlak ICN 521 na relaciji Zagreb-Split. U stravičnoj je nesreći poginulo šest osoba, a njih 55 je ozlijeđeno. 16 je osoba zadržano na liječenju u splitskoj bolnici.

Prema posljednjim podacima u nesreći je poginulo šest osoba, dok ih je 55 ozlijeđeno. 16 je osoba zadržano u bolnici na liječenju, od čega je 7 osoba teško ozlijeđeno, a svi su izvan životne opasnoti.

Pročitajte i ovo Prijava DORH-u zbog vlaka - 4 Poslana prijava DORH-u Adventski vlak koji nije vozio uznemirio duhove: "Sve je zamaskirano u proračunu" Ilustracija NEMA CURENJA PLINA Novi incident na pruzi u Srbiji: S tračnica iskliznula cisterna s dizelom

Nesreća je mogla imati i nezamislivo gori epilog, jer vlak je izletio iz tračnica samo 15-ak metara od provalije duboke 400 metara.

Na mjestu nesreće spasioce je zatekao stravičan prizor, putnici su visjeli s prozora, ozlijeđeni su zapomagali. Iz PU splitsko-dalmatinske potvrdili su nam kako je do izlijetanja nagibnog vlaka došlo u 12.07 sati. Deseci osoba pristigli su u splitsku bolnicu brojnim kolima hitne pomoći, a dio je stigao autobusom. Prema neslužbenim informacijama, u vlaku je bilo 90-ak putnika, među njima i stranih turista.

'Pokušali smo povući ručnu kočnicu, ali nismo uspjeli'

Glasnogovornica Marina Kraljević Gudelj kaže kako se očekuje da će očevid dugo trajati jer su na teren izašle brojne ekipe. 'Kada smo se počeli spuštati vlak se počeo jače ljuljati, sve dok to nije postalo nenormalno. Tada je uletio kondukter i rekao da sustav za kočenje ne radi. Pokušali smo aktivirati ručnu kočnicu za slučaj uzbune, ali to nije uspijevalo. Onda smo udarili u stijenu, ja sam udario glavom i sad sam ovdje', rekao je jedan putnik koji je prošao s lakšim ozljedama glave.

>> VIDEO: Pružno vozilo naletjelo na vlak koji je iskočio s tračnica

Nedostaje krvi svih grupa!

U splitskoj bolnici počelo je nedostajati krvi, pa se poziva davatelje da daruju krv Glasnogovornica Marina Kraljević-Gudelj kazala nam je kako se prema mjestu nesreće uputilo više kola Hitne pomoći iz Trogira, Splita i Kaštela. Osim Hitne pomoći na mjesto događaja uputile su se i vatrogasne postrojbe, a kako je vlak izletio na nepristupačnom terenu, na mjesto događaja krenuli su i spasioci iz HGSS-a. Većina putnika koji su autobusom prevezeni u splitsku bolnicu lakše je ozlijeđena ili su u potpunom šoku, no nekoliko je osoba teško ozlijeđeno. O težini ozljeda u bolnici još ne mogu govoriti. U splitskoj bolnici ne pamte ovako tešku situaciju. 'Bio je rat pa je bilo sličnih situacija, ali ova je specifična zbog masovnosti, odjednom smo primili velik broj ljudi', rekao je predstojnik Klinike za kirurgiju dr. Vedran Radonić. Dio ozlijeđenih helikopterom se prebacuje u Zagreb.

U splitskoj bolnici kažu da im počinje nedostajati svih krvnih grupa pa se pozivaju građani na dobrovoljno davanje krvi.

Što je uzrok?

Dok istraga stravične nesreće traje te je u tu svrhu osnovano i posebno povjerenstvo HŽ-a, a svoje obavlja i policija, već se naveliko nagađa o uzroku. Po nekima to je prskanje korova uz prugu, koje se doista i izvodilo, kako je rekao Slavko Šerić, direktor HŽ-a Split.. 'Uzrok je to što prskaju prugu, jer to je masno', smatra jedan mještanin. Šerić kaže kako se o tome još ne može nagađati. Nagađa se i o tome da se radi o širenju tračnica ili otkazivanju kočnica. Mnogi to spominju kao scenarij koji se upravo na ovom mjestu, kako kažu neki mještani, više puta ponovio. U HŽ-u pak još ne žele nagađati o uzrocima. Kažu kako je na tom mjestu brzina od 100 kilometara na sat normalna brzina vožnje,a vjeruju, čini se, i u sigurnost hrvatskih vlakova, pa i onih nagibnih. 'U ovom je trenutku, nakon ove nesreće, teško o tome govoriti, ali ja vjerujem da su sigurni', rekao nam je Šerić i dodao kako treba ostaviti da povjerenstvo i policija odrade svoj posao. Normalizacija prometa, kaže, također ovisi o istrazi, no očekuje je možda već danas.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene