Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz MIG 29 najpoznatiji sovjetski lovac

Osnovne i letne karakteristike lovca MIG 21

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MIG 21 je uz MIG-29 bio najpoznatiji izvozni lovac sovjetske proizvodnje. Uz Sovjetski Savez, koristile su ga ili ga još uvijek koriste članice bivšeg Varšavskog pakta, kao i druge komunističke zemlje koje nisu bile članice tog saveza, npr. zemlje s područja bivše Jugoslavije.

Uz Europu, taj lovac koristio se, i još se koristi, u azijskim i afričkim zemljama koje su imale komunistički režim te na Kubi. S vremenom je zrakoplov stigao i na zapad, odnosno najprije u Izrael tokom Šestodnevnog rata, da bi lovci potom bili dostavljeni u SAD.

Pročitajte i ovo Polaganje vijenaca na Mirogoju - 5 Jamac sigurnosti i snaga FOTO Na Dan Hrvatske vojske Banožić napao Milanovića: "Danas kad nema priliku - sve zna" MIG pao zbog tehničkog kvara - 1 Doznaje Dnevnik Nove TV Stiglo izvješće o padu MiG-a kod Voćina: Avion se srušio zbog tehničkih problema

>> Avioni pali na minirano područje, teško ozlijeđena žena

>> Kod mjesta Latin se srušila dva MIG-a, piloti lakše ozlijeđeni

Iako su američka testiranja pokazala da se radi o veoma pokretnom lovcu, MIG 21 imao je loše karakteristike, zbog čega su novi avioni znali biti otpisani iz uporabe nakon 10-15 godina službe. Iako se danas ti lovci više ne proizvode, svejedno ih koriste zračne snage zemalja velikih u vojnom smislu, kao što su Indija, Egipat i Sjeverna Koreja, ali i manje zemlje poput Hrvatske.

Hrvatsko zrakoplovstvo do današnje je nesreće u floti imalo 12 zrakoplova tipa MIG 21. Ministar Branko Vukelić danas je izjavio kako ih je u funkciji još šest. 'Dovoljno za sigurnost zemlje', rekao je Vukelić.

Osnovne karakteristike

Posada: 1
Dužina: 14,10 m
Raspon krila: 7,15 m
Površina krila: 22,95 m2
Visina: 4,12 m

Letne karakteristike

Najveća brzina: 2230 km/h
Dolet: 1225 km (s dodatnim spremnicima)
Najveća visina leta: 17.800 m
Motor: 1 x Tumanski R-25 (25)

Naoružanje: 4 podkrilna nosača za oružje

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene