Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borovec za Dnevnik Nove TV

FOTO Promijenio opis: Evo kako Miloš Simović izgleda danas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Borovec je govorio o kriminalističkoj istrazi pokušaja ubojstva Sretka Kalinića i tijeku potrage za osumnjičenim Milošem Simovićem te je pokazao nove fotografije za koje se u MUP-u nadaju da će pomoći u njegovu uhićenju. Borovec je rekao kako su svježe fotografije jedan od tragova kojim su pronađeni prilikom pretresa stanova za koje je utvrđeno da su u njima boravili srpski kriminalci. Borovec je istaknuo kako se osobni opis Kalinića i Simovića bitno promijenio od vremena kada je za njima raspisana tjeralica te se u policiji nadaju da bi fotografije mogle pomoći da se približe uhićenju bjegunca Simovića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sad odlučuje ministar pravosuđa Kalinić promijenio mišljenje: Pristao na izručenje Srbiji Slika nije dostupna Informacije daje na kapaljku Sretko Kalinić priznao 35 ubojstava?

>> Sektor nacionalne sigurnosti izgleda sve šuplje

'Ne borave u Hrvatskoj mirno svih sedam godina'

Borovec je odbacio svaku pomisao prema kojoj je hrvatska nacionalna sigurnost ugrožena Borovec nije želio nagađati kada bi moglo doći do uhićenja. 'Hoće li se to dogoditi skoro ili kroz duže razdoblje sada je teško kalkulirati, ali vrlo intenzivno na tome radimo. Naše informacije su da se oni kreću kroz sve zemlje u regiji', rekao je Borovec i time odbacio nagađanja prema kojima oni u Hrvatskoj mirno borave već sedam godina.  'Osim što su promijenili svoj osobni izgled, koristili su i lažne identitete i dokumente, a stanove su iznajmili pod lažnim imenima i sve to je otežavalo njihovo pronalaženje', kaže Borovec.

Hipotetsko pitanje

Na pitanje bi li i kada policija, da nije došlo do njihovog međusobnog obračuna, pronašla bjegunce jer su oni očito nesmetano prelazili granicu, Borovec je rekao da je to hipotetsko pitanje, ali da se on nada da bi. Također je rekao da su granicu prelazili ili s pomoću putnih isprava ili izbjegavajući graničnu kontrolu. Dodao je i da je liberalan vizni režim između Hrvatske i Srbije olakšao takve prelaske. Borovec je rekao da je pogrešno polaziti od teze da samo pripadnici srpskog kriminalnog miljea dolaze u Hrvatsku, kao i druge zemlje regije, te tu borave dulje ili kraće vrijeme i podsjeća da je poznato da isto čine i pripadnici hrvatskog podzemlja.

>> Locirani stanovi srbijanskih kriminalaca

Traže mikrotragove

Na pitanje je li prilikom pretrage stanova pronađeno oružje, Borovec je rekao kako ne može govoriti što je konkretno pronađeno te da je pretraga išla neuobičajenom dinamikom. 'Ne tražimo samo vidljive predmete nego mikrotragove koji bi mogli pomoći u identificiranju ili pronalasku Simovića, a koji nas možda mogu povezati s nekim drugim kaznenim djelima počinjenim u Hrvatskoj ili u nekoj od zemalja regije', pojasnio je glasnogovornik MUP-a.

'Nacionalna sigurnost nije ugrožena'

Borovec je odbacio svaku pomisao na to da slučajevi poput ovog ili slučaj ubojstva Ive Pukanića ukazuju na to da je ugrožena hrvatska nacionalna sigurnost. 'Mnogo gori zločini dogodili su se u zemljama koje se pozivaju na dugu tradiciju, primjerice SAD-u se dogodio 11. rujna. Nemoguće je zamisliti situaciju u kojoj bi svaki građanin ili stranac bio pod apsolutnom kontrolom', kaže Borovec i naglašava da, prema njihovim podacima, pripadnici srpskog podzemlja, pogotovo 'zemunskog klana' u ovom slučaju, nisu planirali niti izvršili nijedno kazneno djelo koje je usmjereno prema čelnicima vlasti, institucija pa čak ni građana Republike Hrvatske. 'Njihov kriminalni korpus, koji je nama poznat, uglavnom se odnosi na njihove međusobne sukobe', kaže Borovec i podsjeća da se ti sukobi nisu događali samo u Hrvatskoj nego i u susjednim zemljama, čak i zemljama EU, poput Belgije ili Španjolske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene