Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Bio je to strašan stres"

Azijca napali u Zagrebu: "Rekao mi je 'fu*k you China', a onda sam dobio bocom u glavu pa su krenuli udarci..."

Policija
Policija Foto: Marko Todorov/Cropix
Južnokorejac J. J. L. svjedočio je kako su ga dva muškarca vrijeđela na rasnoj osnovi pa potom i fizički napali. Kaže da zbog svega osjeća strah i noću teško zaspi.

Državljanin Južne Koreje J. J. L. u lipnju je u Korčulanskoj ulici u Zagrebu napadnut te izvrgnut uvredama i govoru mržnje na temelju razlike u rasi i boji kože. Za napad su osumnjičene dvije muške osobe, a postupak se vodi na zagrebačkom prekršajnom sudu.

"Hodao sam Korčulanskom i gledao u mobitel na putu do frizerskog salona. Najednom sam od dvojice muškaraca čuo govor mržnje 'Ching Chang Chung', a to su riječi koje se na globalnoj razini smatraju diskriminatornom uvredom za ljude iz Azije. Zatim je muškarac rekao još i 'Wong Wang Wong', što je slično kao i prethodne uvrede. Pogledao sam ih nakon toga pa mi je jedan rekao 'Fu*k you, Azijatu, Fu*k you China' i 'je*em ti mater'. Oba su me muškarca vrijeđala", otkrio je nedavno Južnokorejac tijekom suđenja njegovu napadaču H. C. (53), strojarskom tehničaru iz Zagreba, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija "Makni se s ceste!" Kamiondžija poludio na vozačicu, blicao joj i trubio. Ona mu pokazala srednji prst i onda je nastao kaos...

Svjedočio je kako je zamolio kolegu da nazove policiju jer je bio i fizički napadnut.

"Udaren sam pivskom bocom u glavu, a dobio sam i šaku te udarce nogama. I danas mi je neugodno, strah me kao Azijca u Zagrebu, bojim se da će me netko napasti i noću teško zaspim. Ponekad ostanem i bez daha, bio je to strašan stres za mene i teško mi je odrađivati dnevne zadatke. A protiv onog drugog vodi se kazneni postupak", ispričao je.

Osumnjičeni sve porekao

U svojoj obrani osumnjičeni je sve porekao negirajući da je oštećenog vrijeđao na bilo koji način. Ipak, proglašen je krivim te osuđen na 1350 eura novčane kazne jer se ogriješio o članak 25. stavak 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije. Ujedno mora platiti i 14 eura paušalnog troška suda.

To je samo jedan u nizu slučaja rasizma u metropoli. Podsjetimo, jučer je Juraj Mesić, 35-godišnjak koji je priveden zbog svojih rasističkih ispada prema stranim radnicima, nepravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uragan Zoltan Uzbuna u Njemačkoj: Približava se uragan, očekuje ih kaos

Radi se o muškarcu koji je javnosti postao poznat početkom ove godine nakon što su internetom počele kružiti snimke na kojima vrijeđa i omalovažava strane radnike.

"Je*eni nigeru, odi doma u Indiju… Ovo je naša zemlja, Hrvatska, ovo je Europa.... Za bijele ljude, a ne za crnce", govorio je tada Mesić stranom radniku koji je radio kao dostavljač.

Na drugoj snimci Mesić je u Ljubijskoj ulici tamnoputom čovjeku rekao: "Dođem u Zagreb i prvo što vidim je crnac. Ej, niger, evo ga niger. Odjebi" te je nakon toga uzviknuo nacistički pozdrav "Sieg Heil".

U obje situacije Mesić se sam snimao.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene