Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sve spremno za Busha: Čekaju ga uglednici, prosvjednici i ceste 'očišćene' paukovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas poslijepodne u Zračnu luku Zagreb sletjet će Air Force One, koji će u dvodevni posjet Hrvatskoj dovesti predsjednika SAD-a Georgea W. Busha i njegovu suprugu Lauru.

Cijelim putem slavnog predsjednika pratit će izvješene i hrvatske i američke zastavice, a svi koji žive u zoni Busheva prolaska ta će dva dana smeće morati odlagati unutar svoje zgrade jer će se svi kontejneri za smeće ukloniti s ceste.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rušenje 'blizanaca' SAD se sjeća: Amerikanci obilježavaju 11. obljetnicu napada koji je promijenio svijet Slika nije dostupna Stav nobelovca Nadbiskup Tutu: Blairu i Bushu treba suditi za Irak

>> Hrvatska dobila pozivnicu za NATO 

>> Bush iz Bukurešta krenuo u Zagreb

Posebno uređenje dobit će Gornji grad, gdje će Bush provesti većinu svoga posjeta Zagrebu, pa će se tako i obratiti građanima Hrvatske s Markova trga. 

Dočekat će ga i šareni glazbeni program, a one koji požele doći na Bushevo obraćanje, dočekat će nove zabrane. Zabranjeno je donošenje hrane i pića, kišobrana, pirotehničkih sredstava, upaljača, šibica i sl.

Policija je raspoređena po cijelom gradu, a posebno osiguranje biti će oko hotela Westin, gdje će Bush prespavati u luksuznom predsjedničkom apartmanu na 180 četvornih metara.

U ZET-u poručuju kako će u trenucima dok štićena kolona bude prolazila ulicama, njihova vozila privremeno prestati prometovati te će slijediti upute MUP-a na terenu. Normalizacija prometa uslijedit će kad se za to stvore uvjeti.

U policiji kažu kako se u vrijeme prolaska kolone ne očekuju dulji zastoji u prometu, međutim građanima preporučuju korištenje javnog gradskog prijevoza ili pješačenje. 

Iako su u drugim zemljama koje američki predsjednik obilazi antibushevski prosvjedi obavezan dio scenarija, ministar Berislav Rončević pokušao je zabraniti prosvjed nevladinih udruga planiran na Cvjetnom trgu. 

No, nakon brojnih medijskih upita aktiviste je, doznajemo, policija kontaktirala telefonom i najavila promjenu odluke.
 
Prosvjednici su mogli odahnuti jer je premijer Sanader iz Bukurešta poručio kako prosvjed neće biti zabranjen. Prosvjed počinje u 19 sati.

Oko hotela Westin sinoć je kolona 'paukova' čistila ulice od parkiranih automobila. Vozači su bili šokirani akcijom, buneći se zašto im odvoze vozila iako su parking uredno platili.

No, očito mnogi nisu pročitali upozorenja da je parkiranje zabranjeno od četvrtka u 19 do subote u 16 sati.

Vozila su prebačena na Trg Francuske Republike, gdje su ih građani mogli odmah i besplatno preuzeti jer nikakav prekršaj nisu počinili.

George Bush danas će se sastati s predsjednikom Mesićem u Uredu predsjednika. Nakon toga slijedi svečana večera na koju su pozvani pripadnici akademske zajednice, političkog života, gospodarstva, kulture i sporta.

Za subotu je predviđen susret s premijerom Sanaderom i ostalim članovima Vlade u Banskim dvorima. Nakon toga Bush će se na Trgu svetog Marka obratiti hrvatskim građanima koji će na trg moći ući samo s posebnim ulaznicama odnosno pozivnicama.

A dok će Bush razgovarati sa čelnicima naše države, prva dama SAD prvu će večer provesti u društvu Milke Mesić, naše prve dame, a u subotu društvo će joj praviti Mirjana Sanader.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene