Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Džepna karta

Zagrebačka arhitektura na jednom mjestu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedinstvena karta s opisima i fotografijama značajnih građevina, uskoro će se naći i na svim turističkim punktovima te u knjižarama. Grupa entuzijasta iz Sekcije mladih zagrebačkog društva arhitekata, užurbano radi i na digitalnoj verziji.

Iz prostora na papir. Nakon gotovo dvije godine planiranja i precrtavanja nacrta, vodič je spreman naći se tamo gdje i pripada, u rukama.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

'Dosta grupa, stranih studenata arhitekture je dolazilo u Zagreb s nekakvim zahtjevima, oni žele vidjeti stambenu arhitekturu, suvremenu. Uvijek se nekako postavljalo to pitanje, ima li arhitektonskog vodiča?', ispričala je Tamara Marić, dipl.ing.arh.

U vodiču su 133 građevine. 35 ih je istaknuto fotografijom, nacrtom i opisom. Bogatstvo zagrebačke arhitekture na komadu je papira. Za dizajn, grafiku, nacrte pobrinuli su se sami. A za odabir građevina slušali su glas struke, ali i vlastita mišljenja.

Suma građevina na jednom mjestu

'To su zagrade koje su se pojavljivale u stručnoj publicistici, zgrade koje su višestruko nagrađivane', ispričao je Luka Korlaet, dipl.ing.arh. 'Važno je imati na jednom mjestu sumu građevina koje su važne za povijesni razvoj grada, a inače je jako teško doći do ikakvih informacija o arhitekturi', dodala je Tamara.

Kriza je, kažu, prepolovila broj zaposlenih arhitekata. 'To i je jedna od namjera vodiča, da se promovira struka i podigne svijest o važnosti arhitekture i arhitekata, u konačnici', tvrdi Luka. S vodičem u ruci, ulaskom u grad, stranci sada imaju polaznu informaciju. A nakon papira, građevine će oživjeti i u digitalnom obliku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene