Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi inovator

Tek mu je 17 godina, a osvaja svijet!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tek mu je 17 godina, ali Ivan Kožar, mladi inovator iz Ivanić Grada, svojim idejama osvaja međunarodne i državne sajmove inovacija.

Već s nepunih 15 godina, Ivan Kožare razvio je ideju bežičnog punjenja ne samo mobitela, već i tipkovnice, mp3 playera i tableta. I za to je bio nagrađen na vodećem sajmu inovacija u Nurnbergu. Nakon toga su uslijedili i drugi projekti.

Kako bi znanost približio i svojim vršnjacima, zajedno s roditeljima i nekolicinom entuzijasta pokrenuo je udrugu za inovatore u Ivanić Gradu. Čim se probudi, u svojih nekoliko kvadrata garaže kreće s izumima. 'Od 3. razreda tražio sam nekakav hobi. Tata je stalno nešto šarafio u garaži dok smo bili mali, a mi smo mu pomagali, nosili šarafe i odvijače, pomagali i bušili što je trebalo', prisjetio se Ivan.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Toni Zanko, heroj i izumitelj - 5 BOLJA HRVATSKA Ljudina iz Vodica: Spasio ribara iz gorućeg broda, izumio alat koji danas imaju vatrogasci diljem svijeta...

Vedran i Dario jedini su hrvatski dizajneri automobila!

Krenulo je sasvim slučajno, ali od prvog odvijača do danas uslijedili su mnogi projekti, međunarodna priznanja i nagrade. Bežično prenošenje energije izazov je mnogima pa i Ivanu. Odašiljačka zavojnica ispod stola radi na udaljenosti od 30-ak cm. Nije ograničen samo na punjenje mobitela - tu su tipkovnice imp3 playeri.

'Moj punjač može puniti više mobitela istovremeno, čak ima i dovoljno mjesta da ga držite iznad punjača, mobitel će se i dalje puniti' pohvalio se Ivan. Napravio ga je još u osnovnoj školi, a snajvećeg međunarodnog sajma inovacije u Nurnbergu vratio se s brončanom medaljom.

Na međunarodnim sajmovima inovacija ARCA i IENA te državnoj smotri radova na FER-u, zlato mu je osigurala nova vrsta potpuno elektroniziranih zavojnica. 'Njezina svrha je da reproducira muziku putem mobitela ili laptopa i da proizvodi zvuk pomoću iskri. Ideja je da se koristi kao vizualno zvučni efekt u klubovima, čak i na koncertima,' pojasnio je Ivan.

Znanost mu je strast, a u želji da je prenese i na druge uz pomoć roditelja i grupe entuzijasta u prostorijama obiteljske kuće osnovana je udruga za mlade inovatore Ivanić-Grada. 'Mislim da je strašno bitno da se prepozna znanje tih mladih ljudi jer nastavak toga je nekakav budući domaći proizvod', smatra Josip, Ivanov otac.

Za dva mjeseca Ivan putuje na sajam inovacija u u Moskvu. Nagrada je to Saveza inovatora Zagrebaza sve njegove uspjehe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene