Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Marija Kuhar Šoša

Mlada sopranistica osvojila srca diljem Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svojim glasom osvojila je srca publike diljem Europe. Marija Kuhar Šoša mlada je sopranistica koja se s jednog opernog natjecanja vraća s tri nagrade.

2009. proglašena je najboljom mladom glazbenicom godine, nagradom koja joj je otvorila vrata svih koncertnih dvorana. Pozornost publike odmah je dobila, a onda i pozitivne kritike iz struke. Na matičnoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu prepoznali su je u ulogama Karmen, Pepeljuge, Krabuljnog plesa. Za ulogu u Verdijevoj operi ovjenčana je uglednom strukovnom nagradom koja nosi ime legendarne Marijane Radev.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

'To se uvuče pod kožu, to je poziv. Ne mogu objasniti kada, kako, zašto se to dogodilo, zbog novaca, to nema veze s novcima, ima veze s pozivom koji sam ja osjetila, poziv prema glazbi, ljubav prema glazbi', rekla je Marija Kuhar Šoša.

Kao dijete se skrivala dok je pjevala. Danas svojim glasom puni koncertne dvorane od Španjolske do Albanije. 'Treba dugovremenim radom doći do pravih rezultata', kaže Marija.

'Važno je imati oko sebe ljude koji vas podržavaju, razumiju, a s druge strane, što bi se žargonski reklo, da vas ne tlače. To je važno u ovom poslu', objasnila je sopranistica. Preko glazbene škole do muzičke akademije i prvog nastupa 2005. Smiješnog i stresnog, kako ga opisuje.

'Zapravo me najviše bilo strah hoću li znati put od garderobe do scene, hoću li stići na vrijeme i hoću li upasti u rupu od orkestra', ispričala je Marija. Tri posebne nagrade koje je osvojila u Njemačkoj kao najmlađa finalistica bile su veliki korak u svijet opere. Uvertira u titulu mlade glazbenice godine 2009.

'Tko god kaže, eto dobio sam, nema veze, nije nema veze. Jako imponiraju nagrade. Meni osobno govore da me ljudi slušaju, da me prate', kaže Marija. Najviši ženski glas, sopran, zahtijeva puno vježbe. Na pozornici, pred publikom, Marija se trudi dati sve od sebe.

'I ja sam samo čovjek, i meni se događa da mi misli vrludaju. Nekad spazim nekog poznatog u publici, ali to je sve u rok službe, i zabavno. Zapravo me održava realnom i zdravom', rekla je Marija. Pljesak publike na kraju izvedbe, zapravo je najveća nagrada i zadovoljstvo. A on je svaki put sve duži i sve glasniji.

Svojim glasom Marija predstavlja Hrvatsku u svijetu. Uspjehe naših talentiranih mladih i dalje donosi Bolja Hrvatska.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene