Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Punjenje Li-ion baterija za manje od minute??

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabrinjava vas vrijeme potrebno za punjenje baterija kod EV vozila? Iz Koreje dolazi novo rješenje koje bi to punjenje skratilo sa par sati na par minuta.

Korejski znanstvenici s UNIST-a (Ulsan National Institute of Science and Technology) razvili su litij-ionske baterije koje se mogu napuniti od 30 do 120 puta brže od standardnih litij-ionskih baterija na tržištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom Slika nije dostupna VW izbacio još jedan Golf – ovog puta kao Alltrack Crossover verziju

Paketi litij-ionskih baterija sve su manji i lakši te sa svakom novom generacijom imaju više kapaciteta i brže se pune. Razlamanjem velikih baterija u manje pojedinačne ćelije baterije za električna vozila već se sada mogu puniti brže nego prije ali to je maksimalan doseg koji je ostvariv postojećom tehnologijom.

Korejski znanstvenici razvili su metodu kojom katodni materijal, u ovom slučaju standardni litij-magnezij-oksid ili tzv. LMO, umaču u otopinu koja sadrži grafit. Tada karbonizacijom LMO-a umočenog u grafit, taj isti grafit pretvara se u gustu mrežu vodičkih tragova koji prolaze kroz cijelu katodu. Ova nova katoda tada se pakira normalno, s elektrolitičkom i grafitnom anodom, i nastaje brzo-punjiva litij-ionska baterija. Neki drugi čimbenici, poput energetske gustoće baterije i životnog vijeka izgleda ostaju nepromijenjene.

Mogli bismo govoriti o standardnoj litij-ionskoj bateriji koja bi se mogla koristiti u tzv. pametnim telefonima i prijenosnim računalima, međutim gore spomenuta mreža vodičkih tragova zapravo povećava ukupnu veličinu baterije tako da bi ista bila više primjenjiva upotrebi u električnim vozilima.

Naravno, sama ideja da postoji električno vozilo čije se baterije mogu napuniti u manje od jedne minute zvuči prilično ludo, ali time se samo približavaju vremenu koliko treba da se konvencionalan automobil napuni gorivom.

Ove ultra-brzo punjive baterije neće biti jeftine, to je sigurno. To je ujedno i problem obzirom da su litij-ionske baterije koje se trenutno koriste u električnim vozilima ionako preskupe za većinu ljudi.

Za kraj treba reći da koliko god super zvučala ideja da se baterije električnog automobila napune do kraja za minutu, ili za tek par minuta, dokle god cijena ovakvih tehnologija ostane kakva je, cijela ova priča vjerojatno će ostati na znanstvenoj a ne praktičnoj primjeni. Nadamo se da će spomenuta tehnologija i općenito EV vozila što prije postati dostupni 'običnom čovjeku' kako bi sve ovo imalo smisla!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene