Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi Focus RS dolazi tek 2015.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Došla je i službena potvrda s vrha Forda da treća generacija Ford Focus RS-a dolazi u prodaju ali tek u 2015. godini.

Šefovi u Fordu odlučili su da je ponovno došlo vrijeme da investiraju u specijalizirane modele koji donose veći ugled brendu. Takvi modeli podižu status brenda u segmentima tržišta izvan izuzetno konkurentnog tržišta masovno proizvodnih vozila.

U britanskom tisku pojavile su se informacije da će novi Ford Focus RS na kraju ipak krenuti u proizvodnju a prodaja se očekuje negdje tijekom 2015. godine. To znači da je Ford našao dobar razlog (prodajni potencijal) i motiv za svoj najjači performansni hatchback model. Za razliku od Focus ST-a koji donosi kombinaciju sportskih voznih karakteristika i praktične svakodnevne upotrebljivosti, Focus RS ne troši vrijeme ili prostor na ništa što nema veze s ubrzanjem i upravljivosti.

Pod poklopcem sljedeće generacije Focus RS-a biti će proizvođačev 2.3-litreni četverocilindrični motor s turbo punjenjem s oko 330 KS. Novi Fordov četverocilindrični motor koristiti će najnoviju tehnologiju turbo punjača i sustava izravnog ubrizgavanja koje će značajno smanjiti potrošnju goriva što je oduvijek bila bolna točka performansnih varijanti Ford Focus modela.

Tu i vidimo jedini problem ovog automobila jer nam je jako žao starog motora iz Focusa RS, dobro poznati Volvov 2.5-litreni motor s pet cilindara koji dostavlja 300 KS tj. 350 KS kod limitiranog RS500 modela. Taj motor bio je 'duša' Focusovih performansnih varijanti ma kolika potrošnja goriva bila!

►►►   Ford Focus ST dobio ‘Overboost' funkciju

►►►   Sada i službeno: nova Ford Fiesta ST

Iako se u nekom trenutku poigravalo s mogućnošću ugradnje pogona na sva četiri kotača, čini se da ništa od toga jer je premasivan. Tada se razmatrala ugradnja elektromotora za pokretanje stražnjih kotača međutim troškovi razvoja bili bi previsoki.

Problemi poput proklizavanja umjesto toga će se riješavati putem modificiranog Revoknuckle prednjeg ovjesa koji je bio dostupan i sa prošlim Focus RS-om. Uz Revoknuckle naravno dolazi i diferencijal s ograničenim proklizavanjem te jači kočioni sustav.

Kao i ST model, RS će dolaziti isključivo u karoserijskoj formi s pet vrata dok je karavanska verzija malo vjerojatna iako ne i nemoguća. Postoje glasine da Ford razmatra i Mondeo RS i Fiestu RS ali o tome ćemo nekom drugom prilikom. Ako su informacije točne, nova generacija Ford Focus RS-a očekuje se da će u prodaju doći tek tijekom 2015. godine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene