Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ford Focus ST dobio ‘Overboost' funkciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ford je službeno objavio da je novi Focus ST opremljen s turbo overboost funkcijom koja podiže izlaznu snagu motora u rasponu od 3.000 o/min do 4.500 o/min u trajanju od maksimalno 15 sekundi.

Novi Focus ST je prvi model koji dolazi izravno iz hale Fordovog 'Performance Vehicles' tima koji je zaslužan za to da će novi ST imati potpuno novi 2.0-litreni EcoBoost motor s direktnim ubrizgavanjem i punih 250 KS. Prožet inovativnim dizajnerskim i tehnološkim rješenjima, novi Focus ST biti će još snažniji i istovremeno iznenađujuće štedljiv kada se radi o potrošnji goriva, što je ujedno bila i jedina od ozbiljnijih zamjerki njegovim prethodnicima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Savjeti stručnjaka Stigle vrućine, evo kako pripremiti automobil da se lakše bori s njima Slika nije dostupna Održana 4. velika utrka ubrzanja – tko je ovaj put najbrži?

U usporedbi s 2.5-litrenim motorom s pet cilindara koji pogoni prethodnu verziju Focus ST-a, novi 4-cilindrični motor omogućava bolje performanse ali manjom zapremninom i inovativnim tehnološkim rješenjima istovremeno donosi i manju potrošnju goriva.

Sa novim motorom dolaziti će i ‘overboost’ funkcija koja produžava dostupnost maksimalnog okretnog momenta za maksimalno 15 sekundi sa svakom aktivacijom. Prema računici Fordovih inženjera, isto predstavlja do 7.4 posto više izlazne snage u središtu krivulje okretnog momenta.

Time će vozači imati na raspolaganju šire područje maksimalnog okretnog momenta od 3.000 do 4.500 o/min dok ostali EcoBoost motori u tom području već dostižu svoj maksimum i počinju padati pri ovako visokim okretajima.

''Sam turbo punjač pruža kontinuirane visoke performanse ali smo programirali kompjuter da dostavlja više okretnog momenta nakon 3.000 o/min da bi dobio još malo vjetra u leđa,'' kaže Lisa Schoder, voditeljica marketinških djelatnosti za Focus ST. ''Ograničili smo overboost funkciju kako bi održali sigurnost i dugotrajnost automobila. Fora kod overboosta je u tome što omogućava bolje ubrzanje na kraće vrijeme što je sjajno za vozače gladne visokih performansi'' dodaje Schoder.

Novi će motor biti uparen isključivo sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem što ostavlja otvorenim pitanje zašto ST nema u nadoplati Fordov novi PowerShift dual-clutch automatski mjenjač.

Ford je uveo i svoju vlastitu, svojevrsnu First Minute ponudu, što drugim riječima znači da kupcima koji unaprijed naruče svoj novi Focus ST nudi GoPro® HD Hero2 Motorsports Edition kameru koju kupci mogu preuzeti prilikom preuzimanja automobila.

Već vrlo dobro poznata stvar u automobilističkom sportu ali i raznim adrenalinskim sportovima, GoPro kamera idealna je za snimanje dinamične vožnje. Prvih 1.000 automobila koji se naruče unaprijed u razdoblju od 1. svibnja do 20. kolovoza dobiti će ovu GoPro HD Hero2 kameru.

Nama je ipak jako žao što više nema dobrog starog Volvo turbo 5-cilindraša u Focus ST-u jer je on bio čar tog automobila. Sad nam ostaje vidjeti kako će se ovaj novi automobil pokazati u stvarnosti.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene