Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro počinje 298. Alka

Svi znaju za Alku, no jeste li znali ovo...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj nema tko ne zna za sinjsku alku, no znate li i za ove zanimljivosti vezane tradicionalnu utrku.

Sinjska alka, viteška igra koja se održava već gotovo 300 godina okuplja na tisuće ljudi iz cijele zemlje i svijeta. No, neko vrijeme, stanovnici Cetinske krajine, ali i stanovnici ostalih dijelova naše zemlje, strahovali su za gubitak tradicije kada su postojale sumnje da će zatvoriti sinjsko rodilište.

Pročitajte i ovo Ivo Zorica osvojio Alku - 4 ivo zorica Slavodobitnik sinjske Alke slavio s tuđim konjem: ''Neopisiv osjećaj, za to se trudimo, za to treniramo'' Slika nije dostupna Ponos Cetinske krajine Sinjska alka: Oko sokolovo, čvrsta desnica i vječna slava...

Problem je bio u tome što alku mogu trčati samo oni muškarci koji su rođeni u Cetinskoj krajini. Ipak, stručno povjerenstvo Ministarstva nakon obavljenog očevida utvrdilo je ispunjavanje uvjeta za početak rada s obzirom na prostor, radnike i medicinsko-tehničku opremljenost rodilišta. Danas se, stoga, više ne mora strahovati od gubitka ove povijesno važne tradicije, a samo prošle godine u tom je rodilištu rođeno 106 potencijalnih alkara.

>> Alkarski konji morat će na dijetu: Vlada reže potporu za 50 posto

Iako smo na Alci navikli na lica hrvatskih visokih dužnosnika i ostalih političara, prošle je godine Alku posjetio još jedan, ovaj put strani dužnosnik. No, ne radi se o bilo kojem dužnosniku već o turskom veleposlaniku što je bilo prvi put u 298 godina da je turski dužnosnik došao na ovu manifestaciju.

Konj zbacio alkara

No, da se na Alci stvari znaju i zakomplicirati dokazuje i događaj s prošlogodišnje alke  kada je konj zbacio alkara i ozljedio gledatelje. Na kraju alkarskih svečanosti tijekom svečanog mimohoda alkara i njihovih momaka ulicama Sinja konj alkara Tina Radanovića je pao, zbacio jahača i preplašeno se zaletio među publiku te je udario Branka Ezgetu, prvog alkarskog armbašu.

Alkarski barjak s likom Čudotvorne Gospe Sinjske nosit će dragovoljac Domovinskog rata Stipe Bilandžić, a prilikom ove svečanosti će Anti Gotovini i Mladenu Markaču biti dodijeljeno priznanje za počasne članove viteškog alkarskog društva.

Kako su izgledale prijašnje alke, pogledajte u priloženoj galeriji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene