Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašna ispovijest

Za dlaku izbjegla smrt - 'Ušli smo u tu prostoriju s kamenim podom i otvorima na stropu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Drhtale smo, bilo je jako hladno, a mi smo čekale i čekale", prepričala je ova hrabra žena.

Gena Turgel preživjela je čak tri nacistička logora smrti kao tinejdžerica, a najpotresniji dio njezine priče je onaj u kojem je preživjela plinsku komoru u zloglasnom logoru Auschwitz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik u Auschwitzu Josipović u logoru smrti: Nadam se da ćemo imati snage oduprijeti se radikalizmu Slika nije dostupna Sudit će mu Berlin: Uhićen nacist, bivši član SS-a i bolničar iz Auschwitza!

Danas baka, Gena Turgel (90) imala je tek 16 godina kad je njezin rodni grad Krakov u Poljskoj bombardiran, prvog dana rata 1939. godine od strane nacističke vojske.

S navršenih 21 godinu života, prebačena je u zloglasni Auschwitz, a svoju priču ispričala je za NBC News u sklopu međunarodne komemoracije obilježavanja 70 godina oslobađanja zarobljenika iz tog koncentracijskog logora, a prenosi Independent.

Sovjetska je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila oko 200.000 zarobljenika iz tog nacističkog logora, a vjeruje se da je oko 1,5 milijuna ljudi ubijeno u Auschwitzu od njegovog otvorenja 1940. godine.

Turgel je opisala kako su ona i stotine drugih žena bile prisiljene skinuti svu odjeću sa sebe te ući u, kao što su vjerovale, sobu za tuširanje. "Ušli smo u tu prostoriju s kamenim podom i otvorima na stropu, koje još mogu jasno vidjeti ispred sebe. Drhtale smo, bilo je jako hladno, a mi smo čekale i čekale", prepričala je Turgel.

Tek kasnije je shvatila da je tad trebala biti ubijena, kad joj je žena koju je poznavala rekla: "Znaš li ti što ti se upravo dogodilo? Bila si u plinskoj komori!". Turgel vjeruje da joj je život tog dana pošteđen samo zato jer je plinska komora bila pokvarena.

Turgel je nakon nacističkog napada na Krakov prebačena u koncentracijski logor Plaszow, gdje je preživjela dvije i pol godine, nakon čega je prebačena u Auschwitz. Tamo je pak preživjela testiranja koja je provodio zloglasni nacistički monstrum, doktor Joseph Mengele.

Kasnije je poslana na "marš smrti", prvo prema logoru Buchenwald pa zatim i Belsenu, gdje je baraku dijelila s umirućom Nizozemkom Anom Frank.

Preživjeli logoraši iz 2. svjetskog rata gube bitku s godinama, a neki židovski čelnici strahuju da će njihove priče ostati zaboravljene te upozoravaju da su antisemitska mržnja i nasilje na usponu, posebice u Europi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene