Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik u Auschwitzu

Josipović u logoru smrti: Nadam se da ćemo imati snage oduprijeti se radikalizmu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krizna vremena potiču radikalizam i nesnošljivost, a tome se naša društva moraju oduprijeti, rekao je predsjednik države Ivo Josipović uoči početka obilježavanja 70. godišnjice oslobođenja nacističkog logora smrti Auschwitza.

'Nažalost, izgleda da nakon svakog određenog razdoblja u ljudskom društvu dolaze vremena u kojima raste netolerancija, u kojima raste sklonost nasilju, a to su obično krizna vremena, u kojima gospodarstvima ide loše, u kojima jača radikalizam, bilo lijevi, bilo desni', rekao je Josipović u izjavi hrvatskim novinarima.

Pročitajte i ovo Ilustracija: AFP U logoru završio sa 17 godina Umro posljednji preživjeli iz prvog konvoja za Auschwitz: "Posebno mu je bilo važno da se njegov glas čuje u Njemačkoj" Slika nije dostupna Isključeni iz projekta u logoru Sobibor NATO zakuhao odnose Poljske i Rusije? Moskva optužuje Varšavu za rusofobiju i najavljuje kontramjere

"Ako pogledamo što se događa širom Europe, možemo zaključiti da usred gospodarske krize postoji tendencija ka radikalizaciji, a ja se nadam da će naša društva imati snage da se tome odupremo", smatra Josipović.

Naglašava kako je iznimno važno da naša civilizacija više nikad ne dođe u situaciju kakva je bila u vrijeme Drugog svjetskog rata, "posebice da se više nikada ne ponove ovakvi strašni momenti kakvi su se odvijali ovdje u Auschwitzu, ali i na drugim mjestima, poput Jasenovca, logora smrti u našoj domovini".

Podsjećajući da je u vrijeme Domovinskog rata bilo strašnih zločina prema našem stanovništvu, Josipović ističe da je zadaća svakog političara da učini sve što može "u čuvanju civilizacijskih tekovina i vrijednosti koje su građene na krvi i na stradanju toliko mnogo ljudi".

'Nema njemačkog identiteta bez Auschwitza'

Tristotinjak preživjelih logoraša iz Auschwitza nazočit će u utorak popodne na svečanosti 70. godišnjice oslobađanja najbrutalnijeg nacističkog logora smrti.

Čelnici država i vlada iz 40 zemalja nazočit će svečanosti u Oswiecimu, u južnoj Poljskoj. Među njima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović i preživjeli logoraš, danas slavni producent, dvostruki oskarovac, Branko Lustig. U Poljsku je trebao s njima putovati i Boris Bauer, ali je zbog poodmakle dobi (95) i velikog uzbuđenja morao odustati u posljednji čas.

Tri bivša logoraša govorit će u ime cijele skupine preživjelih. Jedini politički govor održat će poljski predsjednik Bronislaw Komorowski.

Šefovi država će položiti svijeće na 23 spomen ploče na materinskim jezicima logoraša. Josipović će to učiniti na spomen ploči broj 10 na hrvatskom jeziku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene