Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje rade, a više naprave

Evo zašto su Nijemci toliko produktivni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekonomski motor Europske unije - Njemačka, spasila je eurozonu od propasti 2012. A sve to zbog produktivnog radnog kapaciteta.

Kako zemlja u kojoj radni tjedan u prosjeku traje 35 sati, može ostvariti toliko visoku produktivnost, pita Business Insider koji je istražio ovu temu.

Pročitajte i ovo Ilustracija PORAZNO ISTRAŽIVANJE Imaju najjaču ekonomiju u Europi, ali većina stanovnika smatra da se ne isplati raditi Tržište rada stalno traži prilagodbe (Foto Dnenvik.hr) - 1 NOVI IZAZOVI Rekordna nezaposlenost, ali i veliki problem: "U Hrvatskoj ove vještine ima tek pet od deset ljudi"

U njemačkoj radnoj kulturi, kada je zaposlenik na poslu, ne radi ništa drugo osim poslovnih zadataka. Korištenje Facebooka, tračanje kolega, čitanje portala unedogled i izvlačenje lažnih excel dokumenata kada prolazi šef, društveno su neprihvatljiva ponašanja.

U dokumentarcu na BBC-u, 'Napravi od mene Nijemca', mlada Njemica ispričala je kako je prilikom radne razmjene doživjela šok u Velikoj Britaniji. 'Dok sam bila u Engleskoj, u uredu su ljudi stalno vodili privatne razgovore, planirali izlazak i cijelo su vrijeme pili kavu', rekla je mlada Njemica iznenađena opuštenim ponašanjem britanskih radnika.

Hrvati rade veći broj sati od Norvežana, ali je produktivnost manja

U Njemačkim uredima, među zaposlenima, ne samo da nećete čuti privatne razgovore nego nećete vidjeti otvoren Facebook ni privatni email.

Njemačka radna kultura fokusira se na direktnu komunikaciju. Na primjer, onaj kome nešto treba reći će primjerice: 'treba mi to do 15 sati', umjesto: 'možeš li molim te to dovršiti do 15 sati?'

Nijemci su na poslu fokusirani na rad i marljivi su, što odmah dovodi do veće produktivnosti u kraćem razdoblju. Zbog fokusa na posao i formalnog poslovnog okruženja, njemački radnici u pravilu se ne druže s kolegama s posla. Oni općenito vrednuju odvojenost privatnog i poslovnog života.

Produktivnost na radnom mjestu tolika je, da njemačka Vlada razmatra mogućnost zabrane poslovnih e-mailova nakon 18 sati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene