Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI IZAZOVI

Rekordna nezaposlenost, ali i veliki problem: "U Hrvatskoj ove vještine ima tek pet od deset ljudi"

Tržište rada stalno traži prilagodbe (Foto Dnenvik.hr) - 1
Tržište rada stalno traži prilagodbe (Foto Dnenvik.hr) - 1
Aktualno Galerija Tržište rada stalno traži prilagodbe (Foto Dnenvik.hr) - 4 Tržište rada stalno traži prilagodbe (Foto Dnenvik.hr) - 4 Tržište rada stalno traži prilagodbe (Foto Dnenvik.hr) - 5 Tržište rada stalno traži prilagodbe (Foto Dnenvik.hr) - 5 Tržište rada stalno traži prilagodbe (Foto Dnenvik.hr) - 3 Tržište rada stalno traži prilagodbe (Foto Dnenvik.hr) - 3 Tržište rada stalno traži prilagodbe (Foto Dnenvik.hr) - 2 Tržište rada stalno traži prilagodbe (Foto Dnenvik.hr) - 2 +0 Tržište rada stalno traži prilagodbe (Foto Dnenvik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Niska nezaposlenost kojoj je, između ostalog, pridonijelo iseljavanje pred Hrvatsku stavlja nove izazove. Nedostaje nam oko 50.000 kvalificiranih radnika. Tržište rada stalno se mijenja, pa cjeloživotno učenje i stjecanje novih vještina postaje nužnost.

Diploma u ruci za mlade ljude znači tek još jedan početak razdoblja učenja. ''Analitičnost i rješavanje problema i kritičko razmišljanje, upravo su to ključne vještine koje će trebati za tržište rada u 21. stoljeću'', smatra Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Pročitajte i ovo Prosvjed sindikata Ususret Prazniku rada Hrvati ocijenili rad sindikata: Pogledajte rezultate ankete Sindikati polozili vijenac za radnike Apelirali na vladajuće Sindikati uoči Praznika rada: "Hrvatska više ne smije biti zemlja jeftine radne snage"

Za sada hrvatski radnici baš i ne idu ukorak s vremenom. ''Devet od deset kompanija traži digitalne vještine, a u Hrvatskoj svega pet od deset ljudi te vještine ima'', naglasila je povjerenica Europske komisije za zapošljavanje Marianne Thyssen.

Trenutačno u Hrvatskoj nedostaje oko 50.000 kvalificiranih radnika. ''Moramo u društvu shvatiti da se moramo brže mijenjati, da se moramo prilagođavati novim uvjetima i okruženju oko nas'', ističe Bernard Jakelić, zamjenik direktora HUP-a.

Ministar Pavić ističe da je fokus ove Vlade aktivirati domaću radnu snagu. Sindikati smatraju kako i za prekvalifikaciju i za cjeloživotno učenje prije svega treba stvoriti uvjete koje većina radnika u Hrvatskoj za sada nema.

''U Hrvatskoj još uvijek bilježimo da veliki broj radnika radi prekovremeno, dijelom čak i neevidentirano. Da rade praktički po cijele dane i onda se od njih očekuje da navečer negdje idu u neku školicu. Sasvim jasno je da je to nemoguće'', kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata Krešimir Sever.

Problem je i neusklađenost obrazovnog sustava s tržištem rada, no tu se pomaci polako ipak vide. ''Ja sam upravo jučer dobio poziv jedne srednje škole da sjednemo s njima i da dogovorimo nove ishode učenja kako bi oni temeljem toga mogli aplicirati za nove kurikulume'', ispričao je Jakelić.

Sve to trebalo bi pridonijeti poboljšanju općih uvjeta života i rada zbog kojih bi oni najobrazovaniji manje odlazili. No to nije samo hrvatski problem. ''Razumijem tu zabrinutost, ali mogu vam reći da ima i mnogo slučajeva u kojima se radnici počinju vraćati, a sa sobom kući nose iskustvo, vještine, ali i kapital'', ističe Marianne Thyssen. Taj trenutak Hrvatska još čeka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene