Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izborna konvencija

SDP izabrao novo Predsjedništvo i potpredsjednike, Komadina najavio izmjene statuta stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izbornoj konvenciji SDP-a u subotu poslijepodne izabrao je novo Predsjedništvo stranke, koje broji 17 članova, četiri potpredsjednika stranke te se ponavljaju izbori za dio članova Glavnog odbora SDP-a.

21:09 Novoizabrani potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, koji je na SDP-ovoj Izbornoj konvenciji u subotu dobio najveći broj glasova, izjavio je da su pred SDP-om demokratizacija i izmjene stranačkog statuta.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

Komadina je dobio najveći broj glasova i u izborima za Predsjedništvo i za potpredsjednika stranke na izbornoj konvenciji koju je ocijenio konvencijom promjena.

"Mi moramo sebe demokratizirati da bismo mogli demokratizirati društvo", izjavio je Komadina novinarima nakon konvencije na kojoj je izabrano novo Predsjedništvo i Glavni odbor SDP-a.

Na tom tragu najavio je izmjene stranačkog statuta, te ustvrdio kako je SDP danas pokazao da je snažna organizacija demokrata, spremna biti jasna alternativa HDZ-u i sa svojim partnerima preuzeti vlast u zemlji.

21:02 Potpredsjednici Peđa Grbin i Boris Lalovac u izjavi novinarima odlučno su odbacili bilo kakve insinuacije da su se članovi Predsjedništva stranke birali na temelju šalabahtera.

"U SDP-u je danas pobijedila demokracija. Danas je očito da šalabahteri nisu igrali ulogu. Cilj nam mora biti širenje načela jedan član jedan glas na izbor svih funkcija u stranci. Tada će svaka pomisao na utjecaj šalabahtera nestati", istaknuo je Grbin.

Upitan hoće li biti oporba novom predsjedniku stranke Davoru Bernarduću, odgovorio je da će biti čvrsta oporba samo ovoj "lošoj vlasti koja vodi Hrvatsku u izuzetno lošem smjeru".

Komentirajući izbor novog stranačkog vodstva, Lalovac je rekao da su delegati SDP-a izabrali jako dobro Predsjedništvo koje će biti dobar tim.

"Delegati su birali po svojoj intuiciji i percepciji. Predsjedništvo je šaroliko, kao i glavni odbor i mislim da je to snaga SDP-a", poručio je Lalovac.

20:20 - Za potpredsjednike SDP-a delegati na Izbornoj konvenciji SDP-a u subotu su izabrali Zlatka Komadinu, Borisa Lalovca, Rajka Ostojića i Peđu Grbina.

Komadina je dobio 792 glasa, Lalovac 766, Ostojić 676, a Grbin 662. Oni su za potpredsjednike stranke izabrani među šest kandidata koji su prethodno izabrani za članove Predsjedništva stranke, a uz njih su se još kandidirali Siniša Hajduković i Predrag Fred Matić. Izabrana su i 103 člana Glavnog odbora.

Najveći broj glasova u izboru za Predsjedništvo stranke dobili su Zlatko Komadina (1064) i Rajko Ostojić (1031).

19:30 - SDP je na konvenciji izabrao najbliže suradnike Davora Bernardića. Zlatko Komadina i Rajko Ostojić vratili su se u velikom stilu u vrh stranke. Istodobno, Milanka Opačić i Mirando Mrsić više nisu u vrhu SDP-a. Sa ili bez šalabahtera Davor Bernardić osigurao je, na početku mandata, i većinu u stranačkom predsjedništvu.

18:07 U Predsjedništvo su na temelju regionalne kvote izabrani Rajko Ostojić, Boris Lalovac, Bojan Glavašević, Ivana Posavec Krivec, Mihael Zmajlović, Siniša Hajdaš Dončić, Vedran Babić, Domagoj Hajduković, Biljana Borzan, Zlatko Komadina, Peđa Grbin, Arsen Bauk, Franko Vidović.

Četiri kandidata koji su u Predsjedništvo ušli zahvaljujući najvećem broju glasova, su Predrag Fred Matić, Ivo Jelušić, Nenad Livun i Romana Jerković.

Šest kandidata koji su izabrani u Predsjedništvo nije podržavalo novog predsjednika stranke Davora Bernardića u izbornoj kampanji. Riječ je o Borisu Lalovcu, Bojanu Glavaševiću, Mihaelu Zmajloviću, Biljani Borzan, Peđi Grbinu i Predragu Fredu Matiću.

Njihov izbor u Predsjedništvo stranke stranački delegati su popratili burnim pljeskom, što je, kako tumače, na tragu najave novog šefa stranke Bernardića da ne želi više podjele unutar SDP-a.

U tijeku je izbor za četiri potpredsjednika SDP-a te ponavljanje izbora za dio članova Glavnog odbora stranke.

17:13 - Uskoro će se znati tko će biti najbliži suradnici Davora Bernardića. Nakon prebrojavanja glasova, prvi će se iščitati članovi predsjedništva, a u drugom se krugu biraju potpredsjednici. Rezultat ovih izbora pokazat će je li SDP nastavio sa šalabahter demokracijom. Šalabahtera s imenima poželjnih članova predsjedništva je danas bilo i desetak. Uglavnom su to bila imena iz kruga koji su podržavali Davora Bernardića. Mnogih imena onih koji su godinama bili u vrhu stranke, navodno nema mjesta ni za Sinišu Hajdaša Dončića. Ostali ministri iz Milanovićeve Vlade teško da će se naći u novom predsjedništvu.

17:00 - Završeno je glasovanje za kandidate.

13:22 - U dijelu rasprave pred sudionike konvencije izašao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, napomenuvši kako je sramota da kruže šalabahteri za glasovanje, te pozvao sudionike konvencije da 'glasuju svojom glavom, te da im za takvo nešto nisu potrebni šalabahteri''.

12:20 - Svoj je govor Davor Bernardić počeo riječima: "Srce mi je puno, biti danas ovdje prvi među jednakima." Kazao je kako je svjestan promjene koju Hrvatska treba napraviti, a da bi je napravili prvo je treba napraviti SDP.

Najavio je da "promjene počinju već danas" te da SDP-ovci danas imaju priliku birati. Također je istaknuo da će ispuniti jedno od svojih prvih predizbornih obećanja - da će lokalne organizacije stranke dobiti veću autonomiju.

"Građani traže promjene. Dužnost je SDP-a oživjeti u hrvatskoj humani društveni dogvor, tu humanu agendu i duh hrvatskog kolektivizma kao i antifašisti 1945. godine. Moramo pubuditi duh hrvatskog kolektivizma kao što su to učinili hrvatski branitelji 90-tih. Kako bi svi živjeli bolje, a ne samo neki", kazao je Bernardić i dodao: "Moramo probuditi pobjednički duh u hrvatskom narodu: da možemo više i da možemo bolje".

Ponovio je da SDP u Hrvatskoj mora omogućiti dobro društvo u kojem mladi neće odlaziti u inozemstvo, u kojem će svi ljudi dobro živjeti i imati jednake šanse.

"Naša prva mjera o kojoj govorim bit će predstavljena sljedeći tjedan - povećanje minimalne plaće. Usprotivili smo se poreznoj reformi jer onima koji imaju malo ili nemaju ništa nudi - ništa", istaknuo je predsjednik SDP-a.

"Govore da se radništvo okreće desnici. E pa to ćemo promijeniti. Pozivam vas da idemo zajedno mijenjati Hrvatsku i biti predvodnik društvenih promjena. Idemo postati stranka društvenih promjena, koja uvodi red. Budimo prvi među jednakima. Ovo je naša zemlja!", poručio je Bernardić na kraju.

Uz pjesmu Vice Vukova "Tvoja zemlja" spustio se s pozornice i pozdravljao s delegatima.

12:03 - SDP-ove delegate pozdravili su čelnici drugih stranaka - Ivan Vrdoljak iz HNS-a, Krešo Beljak (HSS), IDS-ov Tulio Demetlika, Silvano Hrelja (HSU) te reformist Radimir Čačić.

11:20 - Novi predsjednik SDP-a Davor Bernardić dobio je ovacije čim se popeo na pozornicu kako bi predložio članove radnog predsjedništva. Među njima su i njegovi protukandidati na izborima za predsjednika - Gordanu Sobol, Vesnu Škulić, Karolinu Leaković i Tonina Piculu. Konvenciju vodi Ranko Ostojić.

"SDP je uvijek bio stranka za promjene", poručio je na početku konvencije koja se održava pod geslom "SDP Prvi među jednakima".

Hajduković o "šalabahterima"

Uoči konvencije Domagoj Hajduković komentirao je "šalabahtere" s imenima za Predsjedništvo na kojima je navodno i njegovo ime. Hajduković je bio jedan od prvih koji je istaknuo kandidaturu za predsjednika stranke, ali i prvi koji je od nje odustao da bi dao podršku Davoru Bernardiću. Na pitanje je li mu to nagrada za odustajanje od kandidature:

"Ne bih to tako rekao. Kada govorimo o odustajanju, normalno da oni koji nisu favoriti da se povuku. Ja sam to učinio, a Bernardić mi je bio najbliži i po idejama i po godištu. Očekujem da će članovi odabrati najbolje ljude, da ćemo završiti izborni proces u stranci i ići dalje raditi", kazao je Hajduković uoči konferencije za N1.

Konvenciju vodi Ranko Ostojić

Oko 2300 delegata županijskih organizacija SDP-a po novom regionalnom principu birat će članove Glavnog odbora na način da biraju kandidate iz svoje sredine.

Novi predsjednik SDP-a Davor Bernardić nova izborna pravila dogovorio je ovoga tjedna na sastanku s predsjednicima županijskih organizacija s ciljem suzbijanja glasanja za nepoznate kandidate "na temelju šalabahtera".

Konvenciju će voditi Ranko Ostojić, koji je prošle subote u drugom krugu izbora za novog predsjednika stranke bio Bernardićev protukandidat.

Ostojić je rekao da je riječ o dogovoru nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, po kojemu će konvenciju voditi onaj kandidat koji izgubi izbore.

"Odluku o tome donose delegati konvencije, ali u SDP-u se držimo dogovora koji su korektni i demokratski", dodao je Ostojić.

Na SDP-ovim internetskim stranicama objavljen je popis od 69 kandidata za članove predsjedništva i 372 kandidata za članove Glavnog odbora.

Po tom popisu, u prethodnih mjesec dana odustalo je devet kandidata za predsjedništvo i jedanaest kandidata za Glavni odbor kojima su početkom studenoga prihvaćene pravovaljane kandidature.

Predsjednik Središnje izborne komisije SDP-a Vedran Lendić kaže da su moguća još neka odustajanja tako da će točan broj kandidata biti poznat u subotu prijepodne.

Izborna konvencija stranke, sukladno Statutu, mora se održati najkasnije 150 dana nakon parlamentarnih izbora.

Čak 69 kandidata, prema popisu objavljenom na stranicama SDP-a, želi u Predsjedništvo stranke, koje je uz Glavni odbor jedno od glavnih tijela glavne oporbene stranke.

Prema SDP-ovu Statutu, Predsjedništvo SDP-a ima 18 članova, a čine ga, osim predsjednika stranke, potpredsjednici te članovi Predsjedništva izabrani na konvenciji. I upravo će o sastavu Predsjedništva ovisiti i koliko će novom predsjedniku stranke biti lako voditi stranku. (Hina/N.C.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene