Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odnosi s NATO-om

Mađarska odbila pružiti pomoć Ukrajini: Stiglo upozorenje američkog veleposlanika

Mađarska odbila pomoći Ukrajini
Mađarska odbila pomoći Ukrajini Foto: Afp
Mađarska je odbila sudjelovati u pomoći koju NATO planira pružiti Ukrajini. Stiglo upozorenje američkog veleposlanika u Mađarskoj.

Mađarska neće sudjelovati u NATO-ovu dugoročnom planu pomaganja Ukrajini, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova, ocijenivši plan "ludom misijom".

Saveznici NATO-a dogovorili su se u travnju da će započeti planove za dugoročnu vojnu potporu Ukrajini u borbi protiv ruske invazije putem osnivanja fonda vrijednog 100 milijardi eura.

Po planovima, NATO bi preuzeo dio koordinacije od koalicije predvođene SAD-om zvane Skupina iz Ramsteina.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto ponovio je da se mađarska vlada protivi tom planu.

Pročitajte i ovo Uhićenje atentatora na Volodimira Zelenskog Poklon Putinu FOTO U velikoj akciji uhićeni ukrajinski pukovnici: Planirali atentat na Zelenskog, ubacili krtice u njegov najuži tim

"Mađarska se neće pridružiti NATO-ovoj ludoj misiji unatoč svim pritiscima", rekao je na Facebookovu događaju uživo u Londonu.

Glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs, reagirajući prošli mjesec na NATO-ovu inicijativu, objavio je na platformi X, da Mađarska neće podržati nikakve NATO-ove prijedloge koji bi mogli "približiti Savez ratu ili pretvoriti ga iz obrambene u ofenzivnu koaliciju".

Odnosi između Budimpešte i NATO-a zategnuti su jer je Mađarska odugovlačila s ratifikacijom ulaska Švedske u Savez, što je naposljetku učinila u ožujku, te zbog bliskih odnosa mađarskog premijera Viktora Obrana s Moskvom unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu u veljači 2022.

Američki veleposlanik u Mađarskoj David Pressman poručio je ranije da saveznici NATO-a upozoravaju Mađarsku na opasnosti "bliskih i sve širih" odnosa s Rusijom i da će, bude li to politički izbor Budimpešte, "morati odlučiti kako najbolje zaštititi svoje sigurnosne interese".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene