Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlament uskoro zasjeda

Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

Viktor Orban
Viktor Orban Foto: Afp
Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da će mađarski parlament na početku proljetnog zasjedanja moći ratificirati ulazak Švedske u NATO.

Mađarski parlament moći će ratificirati ulazak Švedske u NATO na početku proljetnog zasjedanja kasnije u veljači, rekao je premijer Viktor Orban svojim pristašama u subotu.

"Dobra vijest je da će naš spor sa Švedskom uskoro biti riješen", rekao je Orban u svom ključnom obraćanju. "Idemo u smjeru da na početku proljetnog zasjedanja parlamenta ratificiramo pristup Švedske NATO-u", dodao je.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić komentirao vođenje politike Vučić odgovorio Milanoviću: "Poslat ću mu glavicu kupusa"

Orban je rekao da su švedski premijer Ulf Kristersson i on poduzeli korake za "obnovu povjerenja" između zemalja, ali nije otkrio pojedinosti.

Švedska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju 2022. u povijesnoj promjeni politike izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu.

Mađarska je jedina članica NATO-a koja još nije ratificirala švedski zahtjev, što je proces koji zahtijeva potporu svih članica NATO-a.

To je pogoršalo odnose sa Sjedinjenim Državama i izazvalo zabrinutost među saveznicima.

Pročitajte i ovo Prosvjed oporbe snimljen iz zraka - 2 rijeke ljudi na ulicama FOTO Pogledajte kako je izgledao prosvjed oporbe iz zraka

Orbanova vladajuća stranka Fidesz rekla je da su "neutemeljene" švedske optužbe o potkopavanju demokracije u Mađarskoj razlog zašto Švedska još nije dobila zeleno svjetlo.

Orban, koji ima bolji odnos s Rusijom nego s nekim članicama EU-a i većinom članica NATO-a, više puta je rekao da njegova vlada podržava ulazak Švedske u NATO, ali je proces ratifikacije zapeo u mađarskom parlamentu od sredine 2022. godine.

Očekuje se da će parlament ponovno zasjedati 26. veljače.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene