Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pjesma manje važna

Eurosong kao politička pozornica: Evo zašto neke zemlje glasaju jedna za drugu

Ukrajina na Eurosongu 2023.
Ukrajina na Eurosongu 2023. Sanjin Strukic/Pixsell
Aktualno Galerija Baby Lasagna na Eurosongu 2024 Baby Lasagna na Eurosongu 2024 Foto: AFP Let 3 na Eurosongu Let 3 na Eurosongu Foto: Livio Andrijic/Cropix Glasanje EU članica na Eurosongu Glasanje EU članica na Eurosongu Foto: Screenshot/Politico Glasanje EU članica na Eurosongu Glasanje EU članica na Eurosongu Foto: Screenshot/Politico +19 Eurosong 2024 Galerija 1/24 >>
Otkad je stvoren Eurosong 1956. godine, ideja mu je bila da poveže Europu, no povijest glasanja pokazuje kako su narodna pripadnost i rivalstvo puno važniji od pjesama.

Na izboru za pjesmu Eurovizije svaka zemlja sudionik predstavlja po jednu pjesmu te smije glasati samo za druge zemlje, ne i za sebe, zbog čega su se često glasovi dijelili među nacijama prijateljima, bilo zbog geografske blizine ili kulturnih, političkih ili povijesnih sličnosti.

Pročitajte i ovo Malmö u Švedskoj Treš i parada Koliko košta Eurovizija, isplati li se biti domaćin? Pogledajte koliko se dosad zarađivalo

Eurosong je tijekom godina postao platforma za političke poruke, pa je primjerice 2022. godine Rusiji odbijeno sudjelovanje zbog situacije s Ukrajinom, a iste je godine Ukrajina odnijela i pobjedu. Niz zemalja godinama je slao pjesme s antiratnim porukama, a i Hrvatska je 2023. godine poslala na natjecanje Let 3 s pjesmom protiv Putinovih ratnih ambicija.

Ukrajina na Eurosongu 2023. Let 3 na Eurosongu Foto: Livio Andrijic/Cropix

Pročitajte i ovo Baby Lasagna više od glazbe Eurosong 2025. u Hrvatskoj? Ovo su uvjeti koji moraju biti zadovoljeni: "Mi kažemo šator, ali to su zapravo mini građevine"

Vjerojatnije je da će određene zemlje ili blokovi zemalja međusobno glasati za ili protiv jednih ili drugih prije nego što će se odlučiti glasati za neku treću zemlju, potvrdilo je to i jedno istraživanje glasanja, prenosi BBC. Zemlje koje su najčešće među sobom podijelile glasove su Grčka i Cipar, Francuska i Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska, Švedska i Finska i do prije 2016. Ukrajina i Rusija.

Ukrajina na Eurosongu 2023. 2003. Rusija Foto: t.A.T.u. Music/Youtube

Pročitajte i ovo Baby Lasagna - 6 Hm... Kome će stručni žiri dodijeliti najviše bodova na Eurosongu? Nažalost, prema kladionicama Baby Lasagni neće

Zemlje s najboljim rezultatom obično su one s najviše veza, bilo jezičnih, etničkih, povijesnih ili geografskih. Grafikon glasanja koji je napravio Politico pokazuje prijatelje u glasanju unutar EU-a, a debljina linija pokazuje udio glasova među zemljama. Hrvatska je tako dosad dala najviše glasova Srbiji, a primila najviše glasova od Slovenije.

U pokušaju da umanji politički utjecaj, od 2023. u polufinalnim natjecanjima glasa samo publika televotingom, ne i stručni žiri, a globalno glasanje u eurozoni omogućuje svima da daju svoj glas.

Pročitajte i ovo Prekid prijenosa Eurosonga na RTS Eurovision song contest 2024 Slijede li sankcije Srbiji zbog prekida prijenosa Eurosonga? Pravila su jasna

Ove godine prema predviđanjima na kladionicama favoriti za pobjedu su Švicarska i Hrvatska.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene