Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske održat će se 27. prosinca ove godine, a eventualni drugi krug 10. siječnja 2010., odlučila je Vlada.


Vlada je naime na današnjoj sjednici donijela odluku o raspisivanju izbora za predsjednika Republike Hrvatske, kao i uredbu o Uredu Predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti. Odluka o raspisivanju izbora za predsjednika Republike stupit će na snagu danom objave u Narodnim novinama, a to će, najavila je premijerka Jadranka Kosor, biti u sljedeću srijedu, a od tada počinju teći i rokovi za izbor predsjednika.

Vezani članci Mislav Bago Sutra odluka o nastavku državnih mjera: Mislav Bago objašnjava kome će Vlada udovoljiti Radovan Fuchs Ministar Fuchs o građanskom odgoju, ali i zahtjevu dijela zagrebačkih škola: "Zatražile su skraćenje nastavnog sata na 40 minuta"

Ti rokovi zadovoljavaju uvjet da se sve izborne radnje odrade na vrijeme s obzirom na, uz birače u RH, i na birače koji su izvan zemlje, a koji mogu na izborima glasovati u diplomatskim i konzularnim predstavništvima, rekao je ministar uprave Davorin Mlakar.

Povećat će se broj potpisa potreban za kandidiranje

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i Uredbu o Uredu predsjednika Republike po prestanku mandata, a kojom se, na temelju zakona, reguliraju prava bivšeg predsjednika. Odlučili smo se, u dogovoru s Uredom predsjednika, da će službenici koji će raditi u tom novom uredu biti premješteni ili iz Ureda predsjednika, ili tijela državne uprave, a samo iznimno putem natječaja. Predsjednica vlade ističe kako je važno donijeti uredbu o uredu bivšeg predsjednika Republike prije donošenja proračuna za iduću godinu, jer se u proračunu mora otvoriti ta nova pozicija.

Kosor je također najavila da će se, nakon što završe izbori i izabere novi predsjednik Republike, prići i izmjenama Zakona o izboru predsjednika Republike, a na tragu prijedloga da se poveća broj potpisa za kandidiranje za predsjednika države. (Hina)