Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Facebook se brine o privatnosti?

Zuckerberg tvrdi da Microsoft i Google krše privatnost korisnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zuckerberg kaže da Google, Microsoft i druge kompanije 'u tišini skupljaju informacije o korisnicima koji surfaju internetom'.

Facebook ne krši privatnost korisnika – krše je Microsoft, Google i Yahoo, rekao je u Mark Zuckerberg u jednom intervjuu, a ovu njegovu izjavu prenio je Huffington Post.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi udar na Fejs Nove optužbe: Facebook krši zakone o zaštiti podataka! Slika nije dostupna Riješen neugodan problem! Fejsovci, napokon možete odahnuti!

Šef Facebooka dodao je i da je njegova kompanija puno više ' privacy-friendly' u odnosu na konkurente, a posebno je zanimljivo što se dotakao Microsofta, koji je jedan od ranih investitora u Facebook i i dalje drži jedan njegov mali dio.

Zuckerberg je rekao da Facebook od korisnika prikuplja samo one informacije koje sami korisnici žele podijeliti s ovom društvenom mrežom, dok Google i druge internetske kompanije 'u tišini skupljaju informacije o korisnicima koji surfaju internetom' te su takve kompanije prava prijetnje privatnosti korisnika.

Facebook se samo 'čini strašnijim' u odnosu na te kompanije zato što je 'transparentniji u načinu na koji prikazuje sadržaj kojeg korisnici dijele na mreži'.

Dodatni argument zašto su Google, Yahoo i Microsoft gori od njegove društvene mreže Zuckerberg je našao u činjenici što sve te kompanije imaju vlastite tražilice i mreže oglasa te također imaju veliku količinu podataka o internetskim korisnicima, a razlika je u tome što oni te informacije skupljaju korisnicima iza leđa tj. bez njihova znanja.

U Huffington Postu dodaju da je osnivač Facebooka rekao da korisnici nemaju apsolutno nikakve kontrole o informacijama koje Microsoft, Google i Yahoo skupljaju o njima te da 'vjerojatno imaju više podataka o ljudima u odnosu na informacije koje korisnici dijele na Facebooku'.

Ukratko, Mark želi reći da korisnici imaju potpunu kontrolu nad svime što rade i dijele na 'Fejsu', ali nemaju nikakve kontrole nad informacijama koje su o njima skupile druge kompanije.

U intervjuu s Charlijem Roseom pridružila mu se i Sherly Sandberg, COO u Facebooku koja je rekla da se, kada se priča o online privatnosti, najčešće priča o Facebooku upravo zato što oni predvode u tom segmentu te su najviše fokusirani na privatnost u odnosu na ostale kompanije – Rose joj je odgovorio da to nije točno, nego se razlog nalazi u tome što imaju 'više informacija o korisnicima od bilo koje druge kompanije'.

Što vi mislite – da li je Zuckerberg u pravu kada kaže da vas drugi kontroliraju i prate što radite bez vašeg znanja, a da je Facebook transparentan i omogućuje korisnicima da sami biraju što će javno podijeliti? Nije li zaboravio na nedavni problem kada je jedan sigurnosni istraživač utvrdio da nas Facbook prati i nakon što se odlogiramo s te mreže?

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene