Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riješen neugodan problem!

Fejsovci, napokon možete odahnuti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Facebook je riješio problem u sustavu pohrane fotografija zbog kojeg su fotografije koje su korisnici izbrisali sa stranice ostale dostupne još godinama

Korisnici Facebooka godinama se tuže na brojne probleme s privatnosti koje imaju s ovom društvenom mrežom, a mnogima je najviše smetala činjenica da, kada izbrišu fotografije s Facebooka, one bi još godinama ostale pohranjene na njihovim serverima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Facebook se brine o privatnosti? Zuckerberg tvrdi da Microsoft i Google krše privatnost korisnika

Hakirali privatne fotografije Marka Zuckerberga s Facebooka!

S obzirom da postoji razlog zbog kojeg su korisnici brisali svoje fotografije – nije im se sviđalo kako izgledaju na njima, prikazani su u nekim neugodnim pozama, pijanstvo, na zahtjev prijatelja ili slično, svi su htjeli da, kada ih jednom izbrišu, one više nikada ne budu dostupne na internetu.

No, zbog Facebookovog sustava pohrane fotografija te bi fotografije često godinama ostale na njihovim serverima i korisnici bi im mogli pristupati putem URL-a na kojem su bile pohranjene.

Na ovaj problem upozorila je novinarka s Ars Tehnice Jacqui Cheng koja već tri godine prati vremensko razdoblje u kojem Facebook u potpunosti uklanja fotografije koje su korisnici izbrisali i to na način da bi prvo zabilježila web adresu na kojoj se fotografija nalazi i zatim bi izbrisala tu fotografiju – ona više ne bi bila dostupna na Facebooku, no mogla joj je pristupiti direktnim upisivanjem te adrese.

Cheng kaže da na Twitteru i Flickru izbrisane fotografije nestanu u roku od nekoliko sekundi, dok se u slučaju Facebooka to razdoblje moglo produžiti i na nekoliko godina. Iz Facebooka su ranije kontaktirali Cheng i objasnili joj da pohranjene fotografije prebacuju na novi sustav koji će omogućiti brzo potpuno uklanjanje izbrisanih fotografija (u roku do 30 dana), a čini se da je taj sustav nedavno profunkcionirao jer su posljednje fotografije koje su Cheng i čitatelji Ars Tehnice izbrisali u potpunosti nestale za dva dana.

Od sada lakše isključivanje opcije prepoznavanja lica

Na Huffington Postu kažu da Facebook s ovim novitetom želi pokazati da su postali 'ozbiljni oko privatnosti korisnika', no pitaju se zašto im je trebalo tako puno vremena da riješe ovaj problem te podsjećaju da su, zbog greške na serveru, prošle godine u javnost procurile privatne fotografije Marka Zuckerberga.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene